Selkäkipu
Alaselkäkipu
Suurin osa ihmisistä kärsii jossain vaiheessa elämäänsä alaselkäkivuista. Alaselkä kipuja voi aiheuttaa erittäin monet tekijät. Yleisimpiä ovat erilaiset lihaskivut, nikaman liikehäiriöt, erilaiset toimintahäiriöt, erilaiset liikekontrollihäiriöt, erilaiset nivelside- ja nivelkapseli ongelmat, välilevy ongelmat, rappeumat selän rakenteissa, hermopinne jne. Selän kivun takia ollaan hyvin usein sairaslomalla.
Osa selkäkivuista on jatkuvaa eli kroonista selkäkipu ja osa on akuutteja selkäkipuja. Kroonisissa selkäkivuissa usein luullaan, että mitään ei ole tehtävissä, koska ”minulle sanottiin, että selkäni on ihan sökö ja kipujen kanssa on opittava elämään”. Kuitenkin vain harvoin tulee hoitoon selkäkipuinen, jolle saa heikosti lievitettyä kipuja. Selkäkipuja voidaan tosi tehokkaasti hoitaa, kun on tutkittu tarkoin mikä on kivun aiheuttaja.
Tyypillinen selkäkipu on pakaran päälle ja sivulle tuleva jomotus, terävä tai repivä kipu. Kipu ei välttämättä säteile alemmas jalkaan. Silloin se on niin sanotusti hyvänlaatuinen kipu ja ei viittaa yleensä vakavampaan kipuun. Tämän tyyppisiä kipuja voi aiheuttaa lihas pakarassa tai alaselässä. Sen voi myös aiheuttaa lannerangan tai SI-nivelen liikehäiriö. Myös hermon ärsytys voi tuntua samalla alueella ja monet muutkin syyt tuntuvat tällä alueella. Käynkin nyt läpi selkärangan pienen nivelen liikehäiriön. Kansan suusta kuulee, että ”nikama on poispaikoiltaan” tai että ”selkä on lukossa”. Alempien lannenikamien liikehäiriöt ovatkin hyvin yleisiä. Usein liikehäiriö tulee äkillisestä nostosta tai liukastumisesta tai jos esimerkiksi astuu niin sanotusti tyhjään eli johonkin kuoppaan. Näissä äkillisissä tilanteissa on kehossa myös usein jonkin asteinen liikekontrollihäiriö alaraajojen tai lantion alueella. Toki raskas ja yksitoikkoinen työkin altistaa alaselkäkivuille. Nämä nikamien liikehäiriöt pitkään jatkuessa lisäävät painetta välilevyille lihasjännityksen takia ja pienentyneen nikaman liikkumisen kanssa, se voi rappeuttaa pitkällä aikavälillä välilevyä. Siksi onkin tärkeää hoidattaa nikaman liikehäiriöt ja mahdolliset liikekontrollihäiriöt kuntoon. Kun nikaman liikerata rajoittuu tai on vajaa verrattuna muihin väleihin alkaa alentuneessa välissä vuosien saatossa tulemaan muutoksia välilevyn rakenteisiin verrattuna terveeseen väliin. Toki taas liian liikkuvakin väli on haitaksi selälle.
Nikaman liikehäiriöt tulevat osalta ihmisistä kivuttomaksi, mutta useammin ne jäävät vaivaamaan. Kipu on alaselässä tai pakaran päällä aluksi jopa kovaakin ja pahimmillaan ei voi liikkua kunnolla. Selän taivuttelu tekee kipeää yhteen tai useampaan liikesuuntaan. Tärähdys, yskäisy tai aivastus voi joissakin akuuteissa tilanteissa lisätä kipua hetkellisesti.
Kipuja hoidetaan kivun aiheuttajan mukaan. Hoitokeinoista monet hoitokeinot tehoavat hyvin näihin ongelmiin. Tärkein on löytää tutkimalla ja haastattelemalla kivun aiheuttaja, jonka jälkeen valitaan tehokkain hoitokeino. Usein näissä toimii parhaiten manuaaliset hoitokeinot nivelen liikelaajuuden parantamiseksi. Mobilisaatiosta tai manipulaatio toimii hyvin yleensä. Kipuja voidaan lievittää myös akupunktiolla tai sähköillä stimuloitaessa erityisiä pisteitä. Myös toimintahäiriöihin täytyy puuttua, että ongelma ei palaisi uudelleen. Nikaman liikkuvuuden parantamisen jälkeen on tärkeää saada lihastoiminta ongelma-alueella paremmaksi omatoimisella ohjatulla jumpalla. Valitettavasti mikään särkylääke tai tulehduskipulääke ei saa tällaista ongelmaa korjatuksi koskaan. Kipu voi lieventyä, mutta liikehäiriö nikamasekmentissä ja liikekontrollihäiriö jää korjaantumatta.
Omatoimisesti kipua voi lievittää särkylääkkeillä, mutta liikehäiriö kannatta hoidattaa ammattilaisella. Roikkumista voi koitta kotona, jos roikkumien ei lisää kipua. Kipuja ei kannata kuunnella pitkään. Jos kivut ei lopu viikossa on järkevää käydä hoidattamassa selkänsä kuntoon osaavan ammattilaisen luona.