Selkäkipu

Suurin osa ihmisistä kärsii jossain vaiheessa elämäänsä alaselkäkivuista. Alaselkä kipuja voi aiheuttaa erittäin monet tekijät. Yleisimpiä ovat erilaiset lihaskivut, nikaman liikehäiriöt, erilaiset toimintahäiriöt, erilaiset liikekontrollihäiriöt, erilaiset nivelside- ja nivelkapseli ongelmat, välilevy ongelmat, rappeumat selän rakenteissa, hermopinne jne…

Selkäkipu

Posted by admin at 20.23 aika 13.11.2012

Share:


Alaselkäkipu

Suurin osa ihmisistä kärsii jossain vaiheessa elämäänsä alaselkäkivuista. Alaselkä kipuja voi aiheuttaa erittäin monet tekijät. Yleisimpiä ovat erilaiset lihaskivut, nikaman liikehäiriöt, erilaiset toimintahäiriöt, erilaiset liikekontrollihäiriöt, erilaiset nivelside- ja nivelkapseli ongelmat, välilevy ongelmat, rappeumat selän rakenteissa, hermopinne jne. Selän kivun takia ollaan hyvin usein sairaslomalla.

Osa selkäkivuista on jatkuvaa eli kroonista selkäkipu ja osa on akuutteja selkäkipuja. Kroonisissa selkäkivuissa usein luullaan, että mitään ei ole tehtävissä, koska ”minulle sanottiin, että selkäni on ihan sökö ja kipujen kanssa on opittava elämään”.  Kuitenkin vain harvoin tulee hoitoon selkäkipuinen, jolle saa heikosti lievitettyä kipuja. Selkäkipuja voidaan tosi tehokkaasti hoitaa, kun on tutkittu tarkoin mikä on kivun aiheuttaja.

Tyypillinen selkäkipu on pakaran päälle ja sivulle tuleva jomotus, terävä tai repivä kipu. Kipu ei välttämättä säteile alemmas jalkaan. Silloin se on niin sanotusti hyvänlaatuinen kipu ja ei viittaa yleensä vakavampaan kipuun. Tämän tyyppisiä kipuja voi aiheuttaa lihas pakarassa tai alaselässä. Sen voi myös aiheuttaa lannerangan tai SI-nivelen liikehäiriö. Myös hermon ärsytys voi tuntua samalla alueella ja monet muutkin syyt tuntuvat tällä alueella. Käynkin nyt läpi selkärangan pienen nivelen liikehäiriön. Kansan suusta kuulee, että ”nikama on poispaikoiltaan” tai että ”selkä on lukossa”.  Alempien lannenikamien liikehäiriöt ovatkin hyvin yleisiä. Usein liikehäiriö tulee äkillisestä nostosta tai liukastumisesta tai jos esimerkiksi astuu niin sanotusti tyhjään eli johonkin kuoppaan. Näissä äkillisissä tilanteissa on kehossa myös usein jonkin asteinen liikekontrollihäiriö alaraajojen tai lantion alueella. Toki raskas ja yksitoikkoinen työkin altistaa alaselkäkivuille. Nämä nikamien liikehäiriöt pitkään jatkuessa lisäävät painetta välilevyille lihasjännityksen takia ja pienentyneen nikaman liikkumisen kanssa, se voi rappeuttaa pitkällä aikavälillä välilevyä. Siksi onkin tärkeää hoidattaa nikaman liikehäiriöt ja mahdolliset liikekontrollihäiriöt kuntoon. Kun nikaman liikerata rajoittuu tai on vajaa verrattuna muihin väleihin alkaa alentuneessa välissä vuosien saatossa tulemaan muutoksia välilevyn rakenteisiin verrattuna terveeseen väliin. Toki taas liian liikkuvakin väli on haitaksi selälle.

Nikaman liikehäiriöt tulevat osalta ihmisistä kivuttomaksi, mutta useammin ne jäävät vaivaamaan. Kipu on alaselässä tai pakaran päällä aluksi jopa kovaakin ja pahimmillaan ei voi liikkua kunnolla. Selän taivuttelu tekee kipeää yhteen tai useampaan liikesuuntaan.  Tärähdys, yskäisy tai aivastus voi joissakin akuuteissa tilanteissa lisätä kipua hetkellisesti.

Kipuja hoidetaan kivun aiheuttajan mukaan. Hoitokeinoista monet hoitokeinot tehoavat hyvin näihin ongelmiin. Tärkein on löytää tutkimalla ja haastattelemalla kivun aiheuttaja, jonka jälkeen valitaan tehokkain hoitokeino. Usein näissä toimii parhaiten manuaaliset hoitokeinot nivelen liikelaajuuden parantamiseksi. Mobilisaatiosta tai manipulaatio toimii hyvin yleensä. Kipuja voidaan lievittää myös akupunktiolla tai sähköillä stimuloitaessa erityisiä pisteitä. Myös toimintahäiriöihin täytyy puuttua, että ongelma ei palaisi uudelleen. Nikaman liikkuvuuden parantamisen jälkeen on tärkeää saada lihastoiminta ongelma-alueella paremmaksi omatoimisella ohjatulla jumpalla. Valitettavasti mikään särkylääke tai tulehduskipulääke ei saa tällaista ongelmaa korjatuksi koskaan. Kipu voi lieventyä, mutta liikehäiriö nikamasekmentissä ja liikekontrollihäiriö jää korjaantumatta.

Omatoimisesti kipua voi lievittää särkylääkkeillä, mutta liikehäiriö kannatta hoidattaa ammattilaisella. Roikkumista voi koitta kotona, jos roikkumien ei lisää kipua. Kipuja ei kannata kuunnella pitkään. Jos kivut ei lopu viikossa on järkevää käydä hoidattamassa selkänsä kuntoon osaavan ammattilaisen luona.

Other Posts
Selkäkipu
November 13, 2012
Suurin osa ihmisistä kärsii jossain vaiheessa elämäänsä alaselkäkivuista. Alaselkä kipuja voi aiheuttaa erittäin monet tekijät. Yleisimpiä ovat erilaiset lihaskivut, nikaman liikehäiriöt, erilaiset toimintahäiriöt, erilaiset liikekontrollihäiriöt, erilaiset nivelside- ja nivelkapseli ongelmat, välilevy ongelmat, rappeumat selän rakenteissa, hermopinne jne…
Lue lisää...
Välilevyn pullistuma
February 27, 2013
Välilevyn pullistuma on yllättävänkin yleinen. Jopa 25 prosentilla 40 - 50-vuotiaista voidaan löytää lannerangan magneettikuvissa välilevyn pullistumia oireettomilla henkilöillä. On tutkittu, että noin 40% selkäkivuista olisi välilevyn aiheuttamia kipuiluja. Kaikki välilevyn kipuilut ei näy magneettikuvissakaan. Välilevyn mikrovaurioiden oletetaan olevan selkäkipujen aiheuttajana myöskin.
Lue lisää...
Kantapään kivut
February 11, 2012
Kantapään alue kipeytyykin helposti rasituksessa. Liian hyvin muotoiltu kenkä kantapäästä saattaa aiheuttaa kantapään kivun sisäreunalta tai kantapään alta. Kipu voi olla terävää, kuumottavaa ja jomottavaa. Usein liikkeelle lähtiessä on voimakkain kipu. Pahemmissa tilanteissä voi olla päkiän alla tunnottomuutta tai tunnetta, että sukka on rytyssä.
Lue lisää...
Lonkan alueen kipuja
February 11, 2012
Lonkan alueella voi olla erilaisia kipuja ja kipujen aiheuttajia. Lonkan alueelle voi myöskin säteillä eri rakenteista kipua lonkan ylä- tai alapuolelta. Lonkan alue on monimutkainen rakenne sen liikkuvuuden takia. Lonkan alueella voi kipuja aiheuttaa nivelet, nivelsiteet, tukisiteet, lihakset, hermosto ja limapussit. Lonkan seudussa on useampiakin limapusseja jotka voivat ärtyä rasituksessa.
Lue lisää...
Jalkaterän kivut
February 11, 2014
Jalkaterä koostuu 26 luusta ja 33 nivelestä Tämä herkkä rakenne kantaa koko kehon painoa, ja sen toimintaa säätelevät lukuisat lihakset, jänteet ja hermot. Jalkaterät ovatkin toiminnaltaan voiman siirtämisessä tärkeässä asemassa. Molemmista suunnista tulevat voimat kohtaavat ensimmäisenä jalkaterässä. Siksi jalkaterään kohdistuu juoksussa tai hypyissä suuriakin hetkellisiä voimia.
Lue lisää...
Pakaran lihaksen kipu
February 11, 2014
Pakaran lihaskireys aiheuttaa erittäin usein ”iskias kipua”. Näitä kipujen aiheuttajia luullaan erittäin usein isias- hermon aiheuttamaksi kivuksi. Näitä diagnosoidaan todella usein väärin. Toki voihan silti saman aikaisesti olla myös hermon tulehdus tai ainakin hermon ärsytystila. Nyt haluan kuitenkin puhua pienen-, kesimmäisen-, ison pakaralihaksen ja kalvon jännittäjä lihaksen ”triggereistä”. Kipualueet yleensä pakaran alue ja heijastuu reiden ja säären sivulle. Myös alaselän alueella voi tuntua kipua.
Lue lisää...
SI –nivelen ongelmat
February 11, 2016
SI-nivel tarkoitta suoliluun ja ristiluun välistä niveltä. Nivelet sijaitsevat molemmin puolin ristiluuta niveltyen suoliluuhun tiukoilla nivelsiteillä. Oireet muistuttavat usein issias -hermon kipuja.
Lue lisää...
Polvikivut
February 11, 2015
Polvikivusta kärsii elämänsä aikana lähes jokainen ihminen. Kipua voi aiheuttaa useat tekijät. Usein kipuja luonnehditaan pakottaviksi, jomottaviksi ja vihloviksi.
Lue lisää...
Ahdas olkanivel
April 26, 2019
Pinneoiretilalla tarkoitetaan tilaa jossa kiertäjäkalvosin puristuu tai hankaa akromionia ja/ tai korakoakromiaalista ligamenttia vasten.
Lue lisää...
Alaselkäkipu, Multifideistä johtuva
January 17, 2018
Alaselkäkivut voivat olla seurausta selkärangan pienten lihasten kivusta eli multifideistä. Multifidit lähtevät nikaman okahaarakkeesta ja kiinnittyvät alla olevaan nikaman sivuhaarakkeisiin.
Lue lisää...
Lonkankoukistajat -pitkittyneen selkäkivun syynä
September 3, 2018
Lonkankoukistajat voivat aiheuttaa monenlaisia vaivoja.
Lue lisää...
Olkapään alueen kivut
March 6, 2018
Olkapääalueen kiputilat säteilevät usein käsivarteen, kämmeneen ja sormiin (ks. kuva). Kipu tuntuu olkapään etu- tai takaosassa, lapaluun alueella, hauis- tai ojentajalihaksessa ja voi aiheuttaa käsivarren, kämmenen ja sormien pistelyä tai puutumista. Kipu voi olla terävää, tylppää, polttavaa tai tuntua särkynä. Syynä tällaiseen kipuun ovat useimmiten olkapäätä stabiloivat ja sen liikettä kontrolloivat lihakset.
Lue lisää...
Keskiselänkipu
October 2, 2017
Keskiselänkivuista kärsii erittäin moni työssäkäyvä ihminen. Useat työasennot aikaansaavat staattisen jännityksen keskiselän alueelle.
Lue lisää...
Alaselkäkipu - aiheuttajana nelikulmainen lannelihas
October 28, 2018
Erittäin monet selkäkivuista kärsivät ovat törmänneet lihasperäiseen selkäkipuun. Selässä on useita lihaksia jotka voivat ylirasittua tai niiden triggerit eli kipupisteet aktivoituvat. Lihas alkaa usein oirehtia pitkän staatisen työn seurauksena tai äkillisen noston tai vaikka kaatumisen seurauksena. Lihasjumiin vaikuttaa monet tekijät.
Lue lisää...
Nilkan ulkosyrjän kivut
October 12, 2016
Lue lisää...
Nilkan kivut - akillesjänne
July 1, 2019
Lue lisää...
Piriformis syndrooma
May 20, 2017
Lue lisää...
Polven ulkosyrjän kipu - IT-kalvon hankausvaiva
March 16, 2016
Lue lisää...
Polven ulkosyrjän kipu - popliteus lihas
March 21, 2016
Lue lisää...
Polven nivelrikko eli polviartroosi
November 1, 2016
Lue lisää...
Purentalihaksista johtuva pääkipu
July 20, 2016
Lue lisää...
Rannekanavan ahtauma
September 16, 2015
Rannekanavan ongelma on erittäin yleinen vaiva toistotyötä tekevillä työntekijöillä. Ranteen nivelien liikkuvuuden heikentyminen lisää rannekanavan ahtautumista.
Lue lisää...
Selkäydinkanavan ahtauma
November 28, 2014
Lue lisää...
Olkapäävaivat
March 27, 2020
Lue lisää...
Lihasperäinen niskakipu
February 1, 2020
Lue lisää...
Tenniskyynärpää
March 28, 2020
Lue lisää...
Etummaisen sahalihaksen kiputilat
May 15, 2019
Lue lisää...
Juoksijan pohkeet
April 25, 2020
Lue lisää...
Penikkatauti eli säären lihasaitio-oireyhtymä
May 29, 2020
Lue lisää...
Yläraajan säteilyoireet
June 25, 2020
Lue lisää...
Urheilijan lihashuolto
August 29, 2020
Lue lisää...
Hyppääjän polvi
September 23, 2020
Lue lisää...
Lonkkakivut
October 28, 2020
Lue lisää...
Lonkan nivelrikko
November 30, 2020
Lue lisää...
Päkiän alueen kipu
February 10, 2021
Lue lisää...
Alaselkäkipu
March 29, 2021
Lue lisää...