Selkäydinkanavan ahtauma

Posted by admin at 10.09 aika 28.11.2014

Share:


Selkäydinkanavan ahtauma eli spinaalistenoosi. Selkäydin sijaitsee selkärangan takaosassa luisten rakenteiden suojassa. Selkäydin, jossa hermosto kulkee voi ahtautua erilaisista syistä. Yleensä syynä on rappeumamuutokset tai välilevyn laajempi pullistuma selkäydin kanavaan päin. Näitä muutoksia ei yleensä ole nuorilla vaan ikä tekee tehtävänsä tässäkin asiassa. Tämä on kiusallinen vaiva ja ei yleensä helpota itsestään. Selkäytimen ahtauma on tyypillisimmin lannerangan alaosissa mutta voi olla myös joskus kaularangassa.

Lannerangan alueella selkäytimen ahtauma voi aiheuttaa erilaisia oireita. Usein tulee kipua kävellessä ja puutumista jalkoihin. Kipuilu tuntuu usein pakaroissa ja sieltä säteillen reisiin. Puutuminen ja pistely voi tuntua myös pohkeissa ja jalkaterissä. Kävellessä kipu voi pakottaa pysähtymään ja voi helpottaa istuessa. Kävely voi muistuttaa katkokävelyä ja voidaan sekoittaa verisuoniperäiseen katkokävelyyn. Kipuilu voi lisääntyä etukumartelua vaativaa työtä tehtäessä aiheuttaen hermoärsytystä. Yleensä kipuilu on syynä, että hakeudutaan hoitoon. Joskus syynä voi olla pelkästään alaraajojen motoriikan heikentyminen. Joskus voi olla myös virtsaamisvaikeuksia tai rakko tuntuu ärsyyntyvän herkästi. Lääkärissä käynti on lisäkuvantamisen vuoksi tarpeellista. Mangeettikuvantaminen paljastaa yleensä hyvin selkäydinahtauman. Luisten rakenteiden ahtautuma näkyy myös röngten kuvissa. On useita syitä mitkä voivat matkia samaa ongelmaa kuin selkäydin ahtaumassakin. Sen vuoksi on tärkeää tutkia kliinisestikin asiakas hyvin. Tutkimuksessa kartoitetaan haitta-aste toimintakykyyn ja moniin muihin tekijöihin.  

Milloin hoitoon

Hoitoon kannattaa hakeutua, jos selkä- ja alaraajakivut vaivaavat liikkuessa tai ilmenee tuntopuutoksia tai voimapuutoksia. Yleensä kipuja aiheuttaa monet muut tekijät vaikka olisi todettu ahtaumaa. Näitten kipujen aiheuttajat eivät aina näy missään kuvantamismenetelmissä. Hoitoina voidaan käyttää sähköstimulaatiota hermoperästen ongelmien hoitoon. Yleensä ahtauma helpottaa, kun ärtynyt hermotus saadaan rauhoittumaan. Lisäksi voidaan käyttää voimakkaampi tehoista laseria rauhoittamaan hermotusta. Yleensä normaalisti hoidot tehoavat hyvin kipuihin ja puutumisiin. Hermoston palautuessa vähenee kivut ja toimintakyky paranee sekä kävelykyky ja matka pitenevät. Hoidoilla voidaan hidastaa prosessia ja parantaa liikkumista huomattavasti. Jotta hoitotulos on hyvä pitää fysioterapeutin tai osteopaatin olla hyvin perehtynyt näiden ongelmien hoitoon. Ongelmien hoitamiseen pitää fysioterapeutin tai osteopaatin käydä lisäkoulutuksia. Koulutus perehdyttää syvällisemmin sähköjen ja laserin vaikutuksiin kudoksessa.

Kipujen tai haitta-asteen ollessa riittävän suuri voi olla ainut hoitomahdollisuus leikkaus. Leikkaustarpeen arvioinnissa tarvitaan aina magneettikuvausta.

Itsehoitona voidaan käyttää lievissä tapauksissa  tulehduskipulääkkeitä. Myös lihaksia rentouttavia ja vahvistavia liikkeitä voi kokeilla ja erilaisten kireyksien venyttely voi vähentää kipuilua.