Alaselkäkipu
Tutkimusten mukaan kahdeksan kymmenestä kärsii jossain vaiheessa elämää alaselkäkivuista. Selkävaivat aiheuttavat ison osan sairauspoissaoloista. Huojentavaa on se, että vain murto-osa selkäkivuista vaatii rajumpia hoitotoimia, kuten leikkausta tai pitkäkestoista kuntoutusta. Suurin osa siis paranee pienellä avustuksella suhteellisen nopeasti.
Alaselän rakenteet ovat jatkuvasti kuormituksen alla. Mitä raskaampi työ tai harrastus, sitä suuremman rasituksen alaselkä saa osakseen. Perimä vaikuttaa luonnollisesti siihen millaiset rakenteet meillä kullakin on, mutta lopulta ympäristö ja teot muovaavat lopputuloksen.
Alaselän anatomia
Alaselän kaari eli lordoosi on jokaisella erilainen. Toisilla notko on voimakas niin, että takapuoli on “pystyssä”, toisilla taas kaari on maltillisempi tai jopa suora niin, että lantion asento voi olla jopa kääntynyt eteenpäin. Alaselän tukeen ja hallintaan vaikuttaa joukko lihaksia (ns. core-lihakset), joita sijaitsee sekä selän että vatsan puolella. Myös pakaralihasten kunto vaikuttaa alaselän toimintaan ja hyvinvointiin. Alaraajojen ja lantion alueen hermotus lähtee lannerangan alimpien nikamien välistä. Lannerangan nikamia on viisi ja jokaisen nikaman välissä on välilevy, joka toimii ikään kuin iskunvaimentimena. Välilevy on geelimäistä ainetta, joka ikääntyessä kuivuu ja painuu kasaan.
Syitä alaselkäkivuille
Erityisen kovilla alaselkä on nostotilanteissa ja työskenneltäessä etukumarassa asennossa. Monesti selkä “naksahtaa” kiireessä tehdyn noston yhteydessä. Toisaalta staattinen istumatyö passivoittaa alaselkää, mikä voi johtaa yhtä lailla kiputiloihin. Voisikin ajatella, että alaselän saa kipeäksi tekemällä liikaa tai tekemällä liian vähän.
Suurin osa alaselkävaivoista on siis hyvänlaatuisia. Syytä on kuitenkin mainita, että tiettyjen vakavien oireiden yhteydessä on järkevää hakeutua pikimmiten jatkotutkimuksiin. Pahanlaatuinen välilevyn pullistuma voi aiheuttaa virtsaamisvaikeutta, sekä tunnottomuutta peräaukon ja sukupuolielinten alueella. Tällöin on kiireesti hakeuduttava hoitoon. Myös selän alueen kasvaimet ja tapaturmaiset nikamamurtumat vaativat pikaista hoitoa.
Maininnan arvoista on sekin, että monelta täysin oireettomaltakin voi kuvantamisessa löytyä pieniä välilevyn pullistumia. Niistä ei kuitenkaan ole haittaa mikäli pullahdus on maltillinen eikä paina hermojuurta.
Alaselkäkivun hoito
Vaikeisiinkin alaselkävaivoihin on olemassa hyvät hoitokeinot – fysioterapia etunenässä. Epäspesifissä selkäkivussa oleellista on korostaa omatoimisen oikeanlaisen liikkumisen merkitystä, sekä sitä, että selkä ei oikeanlaisella liikunnalla mene rikki. Kuvantaminen on monesti turhaa, poislukien vakavampien oireiden yhteydessä. Erilaiset lihas- ja kontrollitestit antavat fysioterapeutille käsitystä siitä mikä tai mitkä syyt kipuja aiheuttavat. Haastattelun tärkeyttä ei voi korostaa liikaa, koska nykytiedon valossa selkäkipuihin usein liittyy muutakin, esim. psyykkiset tekijät. Myös erilaiset selän alueen kontrollihäiriöt on syytä selvittää. Omatoimisen liikkumisen rinnalla fysioterapeutin tekemät pehmytkudoskäsittelyt, sekä nivelmobilisoinnit ovat ensisijaisia ja tehokkaita hoitokeinoja.