Pakaran lihaksen kipu

Pakaran lihaskireys aiheuttaa erittäin usein ”iskias kipua”. Näitä kipujen aiheuttajia luullaan erittäin usein isias- hermon aiheuttamaksi kivuksi. Näitä diagnosoidaan todella usein väärin. Toki voihan silti saman aikaisesti olla myös hermon tulehdus tai ainakin hermon ärsytystila. Nyt haluan kuitenkin puhua pienen-, kesimmäisen-, ison pakaralihaksen ja kalvon jännittäjä lihaksen ”triggereistä”. Kipualueet yleensä pakaran alue ja heijastuu reiden ja säären sivulle. Myös alaselän alueella voi tuntua kipua.

Pakaran lihaksen kipu

Posted by admin at 20.23 aika 11.2.2014

Share:


Pakaran lihaksen kipu

Pakaran lihaskireys aiheuttaa erittäin usein ”iskias kipua”. Näitä kipujen aiheuttajia luullaan erittäin usein isias- hermon aiheuttamaksi kivuksi.  Näitä diagnosoidaan todella usein väärin. Toki voihan silti saman aikaisesti olla myös hermon tulehdus tai ainakin hermon ärsytystila. Nyt haluan kuitenkin puhua pienen-, kesimmäisen-,  ison pakaralihaksen ja kalvon jännittäjä lihaksen ”triggereistä”. Kipualueet ovat yleensä pakaran alueella ja saattavat heijastua reiden ja säären sivulle. Myös alaselän alueella voi tuntua kipua.

Triggerillä tarkoitan lihaksen kipupistettä, joka voi tuntua kipuna paikallisesti tai heijastaa kipu muualle kehoon tai raajaan. Kipupistettä painaessa kipu voi tuntua paikallisesti ja säteillä kipua pisteen tyypilliselle heijastealueelle. Kipu tuntuu yleensä samalta kivulta mitä asiakas on kuvannut.  

Lihaksissa kipua aikaansaava triggeri

Triggerkivuille on tyypillistä, että kipu paikallistuu tietylle alueelle. Kipu on tyypillisesti tylppää, jomottavaa tai kalvavaa. Triggerin heijasteisiin voi liittyä puutumisen tunnetta. Tämän vuoksi kipua luullaan usein hermoperäiseksi ongelmaksi. Aluetta tunnusteltaessa ihotunto on kuitenkin normaali. Lihaksen venyttely tuntuu yleensä hyvältä ja lämpö voi helpottaa. Kipualueen lihakset ovat arkoja ulkoiselle paineelle ja lihakset tuntuvat jäykiltä ja kiristäviltä, mikä voi rajoittaa liikkumista. Kipu on usein voimakkaimmillaan aamulla levon jälkeen tai pitemmän paikallaan olon, kuten istumisen jälkeen. Tyypillisesti kipu voi tulla autolla ajaessa pitempää matkaa, jopa noin 30 km paikkeilla. Kivun takia voi joutua pysähtymään matkalla ja autosta nouseminen sekä käveleminen helpottaa kipua. Kovemmassa rasituksessa kipu voi pahentua. Ei siis ihme, jos tätä oireilua luullaan isias-kivuksi.

Pakaran alueen triggereitä voi aiheuttaa seisomatyö, yksitoikkoinen rasitus, väärät kuormitusmallit, toistotyö ja ym. lihasjännitystä lisäävät tekijät. Triggerit syntyvät yleensä kohtiin, jossa lihasta hermottava hermo liittyy lihakseen eli nk. motoristen päätelevyjen ympäristöön. Ympäristö jää jännitystilaan ja kerää ympärille kuona-aineita. Triggereistä on tutkimuksissa löydetty 11 erilaista kudoksia ärsyttävää ainetta, jotka liittyvät kipuun, tulehdusreaktioon ja immuunivasteeseen.

Asiakas tulee hoitoon yleensä alaselkäkivun ja jalkaan tulevan kivun takia. Asiakas on tarkoin tutkittava  koska on varmistettava onko syy hermon aiheuttama, lihasperäinen vai jonkin muun syyn aiheuttama. Muitakin syitä toki on useampia. Testien avulla varmistetaan kivun alkuperä.

Lihaskipujen hoito

Lihasperäistä ongelmaa voidaan hoitaa hieromalla, venyttämällä, sidekudos käsittelyillä, akupunktiolla, ultraääni hoidoilla, laserilla ja sähköhoidoilla. Myös erityisellä triggerpiste käsittelyllä ja faskia käsittelyillä. Usein vaiva helpottuu ensimmäisellä käsittelyllä, jos hoitoon tullaan heti vaivan ilmestyessä. Monet ihmiset tietämättömyyttään kärsivät vaivasta jopa vuosia. Silloin voi joutua käsittelemään useamman kerran lihaksia. Siksi on tärkeää jo alkuvaiheessa selvittää kivun aiheuttaja ja mahdolliset liikakuormituksesta johtuvat rasitukset.

Kotihoito

Kotihoitona voi kokeilla lihaksen kevyttä pumppaamista ja venytystä. Lämpö voi vähäksi aikaa lievittää kipua jos tietää oikean paikan mihin laittaa lämmpöä rentouttamaan lihasta.

Artikkeleita
Alaselkäkipu
March 29, 2021
Lue lisää
Päkiän alueen kipu
February 10, 2021
Lue lisää
Lonkan nivelrikko
November 30, 2020
Lue lisää
Lonkkakivut
October 28, 2020
Lue lisää
Hyppääjän polvi
September 23, 2020
Lue lisää
Urheilijan lihashuolto
August 29, 2020
Lue lisää
Yläraajan säteilyoireet
June 25, 2020
Lue lisää
Penikkatauti eli säären lihasaitio-oireyhtymä
May 29, 2020
Lue lisää
Juoksijan pohkeet
April 25, 2020
Lue lisää
Tenniskyynärpää
March 28, 2020
Lue lisää
Olkapäävaivat
March 27, 2020
Lue lisää
Lihasperäinen niskakipu
February 1, 2020
Lue lisää
Nilkan kivut - akillesjänne
July 1, 2019
Lue lisää
Etummaisen sahalihaksen kiputilat
May 15, 2019
Lue lisää
Ahdas olkanivel
April 26, 2019
Pinneoiretilalla tarkoitetaan tilaa jossa kiertäjäkalvosin puristuu tai hankaa akromionia ja/ tai korakoakromiaalista ligamenttia vasten.
Lue lisää
Alaselkäkipu - aiheuttajana nelikulmainen lannelihas
October 28, 2018
Erittäin monet selkäkivuista kärsivät ovat törmänneet lihasperäiseen selkäkipuun. Selässä on useita lihaksia jotka voivat ylirasittua tai niiden triggerit eli kipupisteet aktivoituvat. Lihas alkaa usein oirehtia pitkän staatisen työn seurauksena tai äkillisen noston tai vaikka kaatumisen seurauksena. Lihasjumiin vaikuttaa monet tekijät.
Lue lisää
Lonkankoukistajat -pitkittyneen selkäkivun syynä
September 3, 2018
Lonkankoukistajat voivat aiheuttaa monenlaisia vaivoja.
Lue lisää
Olkapään alueen kivut
March 6, 2018
Olkapääalueen kiputilat säteilevät usein käsivarteen, kämmeneen ja sormiin (ks. kuva). Kipu tuntuu olkapään etu- tai takaosassa, lapaluun alueella, hauis- tai ojentajalihaksessa ja voi aiheuttaa käsivarren, kämmenen ja sormien pistelyä tai puutumista. Kipu voi olla terävää, tylppää, polttavaa tai tuntua särkynä. Syynä tällaiseen kipuun ovat useimmiten olkapäätä stabiloivat ja sen liikettä kontrolloivat lihakset.
Lue lisää
Alaselkäkipu, Multifideistä johtuva
January 17, 2018
Alaselkäkivut voivat olla seurausta selkärangan pienten lihasten kivusta eli multifideistä. Multifidit lähtevät nikaman okahaarakkeesta ja kiinnittyvät alla olevaan nikaman sivuhaarakkeisiin.
Lue lisää
Keskiselänkipu
October 2, 2017
Keskiselänkivuista kärsii erittäin moni työssäkäyvä ihminen. Useat työasennot aikaansaavat staattisen jännityksen keskiselän alueelle.
Lue lisää
Piriformis syndrooma
May 20, 2017
Lue lisää
Polven nivelrikko eli polviartroosi
November 1, 2016
Lue lisää
Nilkan ulkosyrjän kivut
October 12, 2016
Lue lisää
Purentalihaksista johtuva pääkipu
July 20, 2016
Lue lisää
Polven ulkosyrjän kipu - popliteus lihas
March 21, 2016
Lue lisää
Polven ulkosyrjän kipu - IT-kalvon hankausvaiva
March 16, 2016
Lue lisää
SI –nivelen ongelmat
February 11, 2016
SI-nivel tarkoitta suoliluun ja ristiluun välistä niveltä. Nivelet sijaitsevat molemmin puolin ristiluuta niveltyen suoliluuhun tiukoilla nivelsiteillä. Oireet muistuttavat usein issias -hermon kipuja.
Lue lisää
Rannekanavan ahtauma
September 16, 2015
Rannekanavan ongelma on erittäin yleinen vaiva toistotyötä tekevillä työntekijöillä. Ranteen nivelien liikkuvuuden heikentyminen lisää rannekanavan ahtautumista.
Lue lisää
Polvikivut
February 11, 2015
Polvikivusta kärsii elämänsä aikana lähes jokainen ihminen. Kipua voi aiheuttaa useat tekijät. Usein kipuja luonnehditaan pakottaviksi, jomottaviksi ja vihloviksi.
Lue lisää
Selkäydinkanavan ahtauma
November 28, 2014
Lue lisää
Jalkaterän kivut
February 11, 2014
Jalkaterä koostuu 26 luusta ja 33 nivelestä Tämä herkkä rakenne kantaa koko kehon painoa, ja sen toimintaa säätelevät lukuisat lihakset, jänteet ja hermot. Jalkaterät ovatkin toiminnaltaan voiman siirtämisessä tärkeässä asemassa. Molemmista suunnista tulevat voimat kohtaavat ensimmäisenä jalkaterässä. Siksi jalkaterään kohdistuu juoksussa tai hypyissä suuriakin hetkellisiä voimia.
Lue lisää
Pakaran lihaksen kipu
February 11, 2014
Pakaran lihaskireys aiheuttaa erittäin usein ”iskias kipua”. Näitä kipujen aiheuttajia luullaan erittäin usein isias- hermon aiheuttamaksi kivuksi. Näitä diagnosoidaan todella usein väärin. Toki voihan silti saman aikaisesti olla myös hermon tulehdus tai ainakin hermon ärsytystila. Nyt haluan kuitenkin puhua pienen-, kesimmäisen-, ison pakaralihaksen ja kalvon jännittäjä lihaksen ”triggereistä”. Kipualueet yleensä pakaran alue ja heijastuu reiden ja säären sivulle. Myös alaselän alueella voi tuntua kipua.
Lue lisää
Välilevyn pullistuma
February 27, 2013
Välilevyn pullistuma on yllättävänkin yleinen. Jopa 25 prosentilla 40 - 50-vuotiaista voidaan löytää lannerangan magneettikuvissa välilevyn pullistumia oireettomilla henkilöillä. On tutkittu, että noin 40% selkäkivuista olisi välilevyn aiheuttamia kipuiluja. Kaikki välilevyn kipuilut ei näy magneettikuvissakaan. Välilevyn mikrovaurioiden oletetaan olevan selkäkipujen aiheuttajana myöskin.
Lue lisää
Selkäkipu
November 13, 2012
Suurin osa ihmisistä kärsii jossain vaiheessa elämäänsä alaselkäkivuista. Alaselkä kipuja voi aiheuttaa erittäin monet tekijät. Yleisimpiä ovat erilaiset lihaskivut, nikaman liikehäiriöt, erilaiset toimintahäiriöt, erilaiset liikekontrollihäiriöt, erilaiset nivelside- ja nivelkapseli ongelmat, välilevy ongelmat, rappeumat selän rakenteissa, hermopinne jne…
Lue lisää
Kantapään kivut
February 11, 2012
Kantapään alue kipeytyykin helposti rasituksessa. Liian hyvin muotoiltu kenkä kantapäästä saattaa aiheuttaa kantapään kivun sisäreunalta tai kantapään alta. Kipu voi olla terävää, kuumottavaa ja jomottavaa. Usein liikkeelle lähtiessä on voimakkain kipu. Pahemmissa tilanteissä voi olla päkiän alla tunnottomuutta tai tunnetta, että sukka on rytyssä.
Lue lisää
Lonkan alueen kipuja
February 11, 2012
Lonkan alueella voi olla erilaisia kipuja ja kipujen aiheuttajia. Lonkan alueelle voi myöskin säteillä eri rakenteista kipua lonkan ylä- tai alapuolelta. Lonkan alue on monimutkainen rakenne sen liikkuvuuden takia. Lonkan alueella voi kipuja aiheuttaa nivelet, nivelsiteet, tukisiteet, lihakset, hermosto ja limapussit. Lonkan seudussa on useampiakin limapusseja jotka voivat ärtyä rasituksessa.
Lue lisää