Polvikivut

Polvikivusta kärsii elämänsä aikana lähes jokainen ihminen. Kipua voi aiheuttaa useat tekijät. Usein kipuja luonnehditaan pakottaviksi, jomottaviksi ja vihloviksi.

Polvikivut

Posted by admin at 20.23 aika 11.2.2015

Share:


Polven alueen kipujen syyt

Polvikivusta kärsii elämänsä aikana lähes jokainen ihminen. Kipua voi aiheuttaa useat tekijät. Usein kipuja luonnehditaan pakottaviksi, jomottaviksi ja vihloviksi.

Limapussin tulehdus

Limapussi on niukan nesteen täyttämä pussi, jonka tehtävänä on vähentää hankausta kudosten välisissä liikkeissä. Limapussissa on samanlainen nestettä tuottava kalvo kuin nivelkapselissa. Normaalisti limapussissa on nestettä vain pieniä määriä.

Polven alueella on n.15 tunnettua limapussia. Ihmisen kehossa on kaikkiaan lähes 150 limapussia. Yleensä limapussien paikat tunnetaan hyvin, mutta usein polvikipuiselta unohdetaan tutkia limapussit eli bursat. Limapussin tulehduksia syntyy yleensä helposti keski-ikäisille urheiljoille ja heikkolihaksisille naisille. Limapussin tulehduksessa  limapussin sisään muodostuu nestettä. Sen vuoksi limapussin paine nousee ja se laajentaa limapussia. Tästä syystä tulee tunnettu kivulias tila. Kipu voi olla kovaa tai säteillä laajemmalle alueelle. Joskus voi tulla myös polven pettämisen tunnetta. Yleensä tulehduksen aiheuttaa liiallinen hankaus, mutta joskus tulehdus voi olla myös bakteerinkin aiheuttamaa.

Anserina bursiitti on hyvin tavallinen löydös polven sisäpuolen kivuissa. Yleisemmin sitä esiintyy keski-ikäisillä naisilla, juoksijoilla ja uimareilla. Kipu tuntuu polven sisäpuolella ja hiukan polven etupuolempana. Oireena on kipu polven sisäsivulla ja painelu arkuus samalla alueella. Kipu voi hävitä levossa, mutta palaa rasituksessa. Rasituksen jälkeen seuraava aamu voi olla kipein. Kipu voi säteillä nivelrakoon, jolloin monesti kipua luullaan herkästi nivelkivuiksi. Kipu voi säteillä reiden taakse myöskin sijaintinsa vuoksi.  

Tulehtumista tavallisemmin aiheuttaa kova rasitus esim. juostessa. Polven painuminen sisäänpäin, lattajalka, ylipronaatio ja säären sisäkierto. Liiallinen mäkijuoksu, huono juoksupaikka, liian paljon kilometrejä ja liian vähän lepoa rasitukseen nähden voivat aiheuttaa tulehtumista. Liian kireät reiden takaosan lihakset ja näiden rasitus,sekä heikot pakaran lihakset voivat lisätä painetta polven sisäsivulle. Myös erilaisten kalvorakenteiden kiristyminen sääressä ja reidessä voi johtaa limapussin ärtymiseen.

Erotusdiagnostisesti on huomioitava polviartroosi, alaraajojen ja jalkaterän anatomiset  virheet, limapussin ylimenevien jänteiden tulehdus, nivelkierukan vaivat, sivusiteiden vauriot, iskut polveen kyseiselle alueelle. Usein on vaikea erotella toisistaan näitä kipuja. Kokenut lääkäri tai osteopaatti osaavat tarvittavan erotusdiaknostiikan. Lisäkuvantaminen helpottaa vaivan varmistumista. Ulrtaääni- tai magneettikuva voi paljastaa myöskin kyseisen limapussi tulehduksen. 

Itsehoito

Itsehoitona on rasituksen välttäminen, juoksumatkan lyhentäminen, kireiden alueiden venyttely ja kylmän käyttö kipualueella.

Hoitomuodot

Hoitolaitoksessa voidaan tehdä tarkempi alaraajojen virheasentojen kartoitus. Lihaskireyksien ja heikkouksien tutkiminen ja erilaisten kalvorakenteiden käsittely. Kotiin voidaan ohjata asiakasta tekemään oikeanlaisia venytyksiä ja vahvistamaan heikkoja lihaksia. Erilaiset sähkökipuhoidot antavat hyvän hoitovasteen myös tutkimustenkin mukaan. Myös eri valojen taajuudet lievittävät kipua hyvin myös tutkimusten mukaan. Akupunktio antaa oikein annettuna hyvän hoitovasteen.

Other Posts
Selkäkipu
November 13, 2012
Suurin osa ihmisistä kärsii jossain vaiheessa elämäänsä alaselkäkivuista. Alaselkä kipuja voi aiheuttaa erittäin monet tekijät. Yleisimpiä ovat erilaiset lihaskivut, nikaman liikehäiriöt, erilaiset toimintahäiriöt, erilaiset liikekontrollihäiriöt, erilaiset nivelside- ja nivelkapseli ongelmat, välilevy ongelmat, rappeumat selän rakenteissa, hermopinne jne…
Read More
Välilevyn pullistuma
February 27, 2013
Välilevyn pullistuma on yllättävänkin yleinen. Jopa 25 prosentilla 40 - 50-vuotiaista voidaan löytää lannerangan magneettikuvissa välilevyn pullistumia oireettomilla henkilöillä. On tutkittu, että noin 40% selkäkivuista olisi välilevyn aiheuttamia kipuiluja. Kaikki välilevyn kipuilut ei näy magneettikuvissakaan. Välilevyn mikrovaurioiden oletetaan olevan selkäkipujen aiheuttajana myöskin.
Read More
Kantapään kivut
February 11, 2012
Kantapään alue kipeytyykin helposti rasituksessa. Liian hyvin muotoiltu kenkä kantapäästä saattaa aiheuttaa kantapään kivun sisäreunalta tai kantapään alta. Kipu voi olla terävää, kuumottavaa ja jomottavaa. Usein liikkeelle lähtiessä on voimakkain kipu. Pahemmissa tilanteissä voi olla päkiän alla tunnottomuutta tai tunnetta, että sukka on rytyssä.
Read More
Lonkan alueen kipuja
February 11, 2012
Lonkan alueella voi olla erilaisia kipuja ja kipujen aiheuttajia. Lonkan alueelle voi myöskin säteillä eri rakenteista kipua lonkan ylä- tai alapuolelta. Lonkan alue on monimutkainen rakenne sen liikkuvuuden takia. Lonkan alueella voi kipuja aiheuttaa nivelet, nivelsiteet, tukisiteet, lihakset, hermosto ja limapussit. Lonkan seudussa on useampiakin limapusseja jotka voivat ärtyä rasituksessa.
Read More
Jalkaterän kivut
February 11, 2014
Jalkaterä koostuu 26 luusta ja 33 nivelestä Tämä herkkä rakenne kantaa koko kehon painoa, ja sen toimintaa säätelevät lukuisat lihakset, jänteet ja hermot. Jalkaterät ovatkin toiminnaltaan voiman siirtämisessä tärkeässä asemassa. Molemmista suunnista tulevat voimat kohtaavat ensimmäisenä jalkaterässä. Siksi jalkaterään kohdistuu juoksussa tai hypyissä suuriakin hetkellisiä voimia.
Read More
Pakaran lihaksen kipu
February 11, 2014
Pakaran lihaskireys aiheuttaa erittäin usein ”iskias kipua”. Näitä kipujen aiheuttajia luullaan erittäin usein isias- hermon aiheuttamaksi kivuksi. Näitä diagnosoidaan todella usein väärin. Toki voihan silti saman aikaisesti olla myös hermon tulehdus tai ainakin hermon ärsytystila. Nyt haluan kuitenkin puhua pienen-, kesimmäisen-, ison pakaralihaksen ja kalvon jännittäjä lihaksen ”triggereistä”. Kipualueet yleensä pakaran alue ja heijastuu reiden ja säären sivulle. Myös alaselän alueella voi tuntua kipua.
Read More
SI –nivelen ongelmat
February 11, 2016
SI-nivel tarkoitta suoliluun ja ristiluun välistä niveltä. Nivelet sijaitsevat molemmin puolin ristiluuta niveltyen suoliluuhun tiukoilla nivelsiteillä. Oireet muistuttavat usein issias -hermon kipuja.
Read More
Polvikivut
February 11, 2015
Polvikivusta kärsii elämänsä aikana lähes jokainen ihminen. Kipua voi aiheuttaa useat tekijät. Usein kipuja luonnehditaan pakottaviksi, jomottaviksi ja vihloviksi.
Read More
Ahdas olkanivel
April 26, 2019
Pinneoiretilalla tarkoitetaan tilaa jossa kiertäjäkalvosin puristuu tai hankaa akromionia ja/ tai korakoakromiaalista ligamenttia vasten.
Read More
Alaselkäkipu, Multifideistä johtuva
January 17, 2018
Alaselkäkivut voivat olla seurausta selkärangan pienten lihasten kivusta eli multifideistä. Multifidit lähtevät nikaman okahaarakkeesta ja kiinnittyvät alla olevaan nikaman sivuhaarakkeisiin.
Read More
Lonkankoukistajat -pitkittyneen selkäkivun syynä
September 3, 2018
Lonkankoukistajat voivat aiheuttaa monenlaisia vaivoja.
Read More
Olkapään alueen kivut
March 6, 2018
Olkapääalueen kiputilat säteilevät usein käsivarteen, kämmeneen ja sormiin (ks. kuva). Kipu tuntuu olkapään etu- tai takaosassa, lapaluun alueella, hauis- tai ojentajalihaksessa ja voi aiheuttaa käsivarren, kämmenen ja sormien pistelyä tai puutumista. Kipu voi olla terävää, tylppää, polttavaa tai tuntua särkynä. Syynä tällaiseen kipuun ovat useimmiten olkapäätä stabiloivat ja sen liikettä kontrolloivat lihakset.
Read More
Keskiselänkipu
October 2, 2017
Keskiselänkivuista kärsii erittäin moni työssäkäyvä ihminen. Useat työasennot aikaansaavat staattisen jännityksen keskiselän alueelle.
Read More
Alaselkäkipu - aiheuttajana nelikulmainen lannelihas
October 28, 2018
Erittäin monet selkäkivuista kärsivät ovat törmänneet lihasperäiseen selkäkipuun. Selässä on useita lihaksia jotka voivat ylirasittua tai niiden triggerit eli kipupisteet aktivoituvat. Lihas alkaa usein oirehtia pitkän staatisen työn seurauksena tai äkillisen noston tai vaikka kaatumisen seurauksena. Lihasjumiin vaikuttaa monet tekijät.
Read More
Nilkan ulkosyrjän kivut
October 12, 2016
Read More
Nilkan kivut - akillesjänne
July 1, 2019
Read More
Piriformis syndrooma
May 20, 2017
Read More
Polven ulkosyrjän kipu - IT-kalvon hankausvaiva
March 16, 2016
Read More
Polven ulkosyrjän kipu - popliteus lihas
March 21, 2016
Read More
Polven nivelrikko eli polviartroosi
November 1, 2016
Read More
Purentalihaksista johtuva pääkipu
July 20, 2016
Read More
Rannekanavan ahtauma
September 16, 2015
Rannekanavan ongelma on erittäin yleinen vaiva toistotyötä tekevillä työntekijöillä. Ranteen nivelien liikkuvuuden heikentyminen lisää rannekanavan ahtautumista.
Read More
Selkäydinkanavan ahtauma
November 28, 2014
Read More
Olkapäävaivat
March 27, 2020
Read More
Lihasperäinen niskakipu
February 1, 2020
Read More
Tenniskyynärpää
March 28, 2020
Read More
Etummaisen sahalihaksen kiputilat
May 15, 2019
Read More
Juoksijan pohkeet
April 25, 2020
Read More
Penikkatauti eli säären lihasaitio-oireyhtymä
May 29, 2020
Read More
Yläraajan säteilyoireet
June 25, 2020
Read More
Urheilijan lihashuolto
August 29, 2020
Read More
Hyppääjän polvi
September 23, 2020
Read More
Lonkkakivut
October 28, 2020
Read More
Lonkan nivelrikko
November 30, 2020
Read More
Päkiän alueen kipu
February 10, 2021
Read More
Alaselkäkipu
March 29, 2021
Read More