SI –nivelen ongelmat

SI-nivel tarkoitta suoliluun ja ristiluun välistä niveltä. Nivelet sijaitsevat molemmin puolin ristiluuta niveltyen suoliluuhun tiukoilla nivelsiteillä. Oireet muistuttavat usein issias -hermon kipuja.

SI –nivelen ongelmat

Posted by admin at 20.23 aika 11.2.2016

Share:


SI-nivelen ongelmat

SI-nivel tarkoitta suoliluun ja ristiluun välistä niveltä. Nivelet sijaitsevat molemmin puolin ristiluuta niveltyen suoliluuhun tiukoilla nivelsiteillä.

SI-nivelen toimintahäiriö on yksi yleisimmistä vaivoista vastaanotolla. SI-nivel  voi oirehtia urheilijasta toimistoyöntekijään. Raskaana olevan naisen nivelistö voi höltyä ja SI-nivel voi oirehtia raskauden aikana tai sen jälkeen. Nivelessä voi olla liikehäiriöitä, toimintahäiriöitä, kulumista, tulehdusta tai se voi olla ”lukossa”.  Kaikissa näissä ongelmissa kipu tulee usein pakaran seutuun nivelen paikkeille tai alaselän alueelle. Kipu voi säteillä laajemmalle pakaraan ja alemmas reiteen ja jopa säären alueelle. Joskus kipu voi myös säteillä nivustaipeen alueelle. Kipua voi tulla kumartelussa, porraskävelyssä, yhdellä jalalla seistessä tai hyppiessä. Jalan kiertäminen lantiosta kuormitettuna voi aiheuttaa kipua.

Virheasennot SI-nivelessä

SI-nivelen virheasento voi näkyä lantion kiertymisenä ja/tai toisen puolen nousemisena korkeammalle. SI- nivelen toiminta ja asento vaikuttavat suoraan alaselän, lonkan sekä alaraajan toimintaan eli koko liikeketjuun kehossa. Eri lihasten kireydet voivat vaikuttaa suoliluun asentoon suhteessa ristiluuhun. Rangan toimintahäiriöt ja muut väärät rasitusmallit voivat vaikuttaa myöskin SI-nivelen toimintaan. Nivelen toimintahäiriö voi helposti tulla, kun astuu kuoppaan pimeällä. Äkillinen ja odottamaton liike lantion alueella, kuten liukastuminen voi myöskin olla syynä nivelen toimintahäiriöön.

SI- nivelessä voi olla tulehduksellisia tiloja kuten reumassa, rasituksesta tai vaikka virheasennon aikaansaamassa ylikuormituksessa. Kipu voi olla voimakasta ja jomottavaa, voi tulla pakottelua levossa pakaran seutuun. Pahimmillaan kipu haittaa nukkumista.

SI-nivelen toimintahäiriön tutkiminen ja hoitaminen on kokeneelle osteopaatille normaalia työtä. Tarkka tutkiminen ja muiden syiden poissulkeminen on välttämätöntä oikean syyn löytymiselle. Monet muut vaivat muistuttavat kyseistä vaivaa usein. Monet alaselän ja pakaran alueen kivut ovat erehdyttävästi samalla alueella kipuilemassa. Alkukyselyt ja tutkimiset varmistavat oikean syyn löytymiseen. Alaraajojen pituusero on myös huomioitava tutkimuksessa.

Hoito

Vaivaa voidaan hoitaa pääsääntöisesti manuaalisesti nivelen liikettä mobilisoimalla tai tarvittaessa manipuloimalla. Jos toimintahäiriötä aiheuttaa lihakset, hoidetaan kireät lihakset venyttelemällä tai muulla kudokseen vaikuttavalla hoitotoimenpiteellä. Ongelman aiheuttaja pyritään poistamaan ammattitaitoisella ja asianmukaisella hoidolla. Myös eri kalvorakenteet kiristyessään on käsiteltävä ongelmien poistamiseksi. Eli on moni syitä, jotka voivat myös hämäävästi matkia ja kipuilla SI-nivelen ongelman kaltaisesti. Tulehduksellisissa tiloissa voidaan hoitaa niveltä sähköhoidoilla, laserilla ja eri valon taajuuksilla. Hoito voidaan kohdistaa myös akupisteiden kautta. Hoitamaton ongelma paranee harvoin itsestään, joten hoidosta on aina apua kipujen poistamisessa. Tulehduksellisissa kivuissa on kortisoni injektiosta hyötyä lievittämään tulehdusta.

Itsehoito on yleensä tehotonta SI- nivelen ongelmissa, mutta kipuun voi kokeilla kivuliaiden liikkeiden välttämistä ja rasituksen vähentämistä. Myös kylmän laittamista voi koittaa kipualueelle SI-nivelen seutuun. Omaehtoiset mobilisoivat liikkeet voivat helpottaa ongelmaa. Itse voit tarkastaa suoliluiden tason peilistä asettamalla kädet kuvan osoittamalla tavalla suoliluiden päälle. Puolieroja voi toki aiheuttaa erittäin monet syyt eikä pelkästään SI -nivel.

Other Posts
Selkäkipu
November 13, 2012
Suurin osa ihmisistä kärsii jossain vaiheessa elämäänsä alaselkäkivuista. Alaselkä kipuja voi aiheuttaa erittäin monet tekijät. Yleisimpiä ovat erilaiset lihaskivut, nikaman liikehäiriöt, erilaiset toimintahäiriöt, erilaiset liikekontrollihäiriöt, erilaiset nivelside- ja nivelkapseli ongelmat, välilevy ongelmat, rappeumat selän rakenteissa, hermopinne jne…
Read More
Välilevyn pullistuma
February 27, 2013
Välilevyn pullistuma on yllättävänkin yleinen. Jopa 25 prosentilla 40 - 50-vuotiaista voidaan löytää lannerangan magneettikuvissa välilevyn pullistumia oireettomilla henkilöillä. On tutkittu, että noin 40% selkäkivuista olisi välilevyn aiheuttamia kipuiluja. Kaikki välilevyn kipuilut ei näy magneettikuvissakaan. Välilevyn mikrovaurioiden oletetaan olevan selkäkipujen aiheuttajana myöskin.
Read More
Kantapään kivut
February 11, 2012
Kantapään alue kipeytyykin helposti rasituksessa. Liian hyvin muotoiltu kenkä kantapäästä saattaa aiheuttaa kantapään kivun sisäreunalta tai kantapään alta. Kipu voi olla terävää, kuumottavaa ja jomottavaa. Usein liikkeelle lähtiessä on voimakkain kipu. Pahemmissa tilanteissä voi olla päkiän alla tunnottomuutta tai tunnetta, että sukka on rytyssä.
Read More
Lonkan alueen kipuja
February 11, 2012
Lonkan alueella voi olla erilaisia kipuja ja kipujen aiheuttajia. Lonkan alueelle voi myöskin säteillä eri rakenteista kipua lonkan ylä- tai alapuolelta. Lonkan alue on monimutkainen rakenne sen liikkuvuuden takia. Lonkan alueella voi kipuja aiheuttaa nivelet, nivelsiteet, tukisiteet, lihakset, hermosto ja limapussit. Lonkan seudussa on useampiakin limapusseja jotka voivat ärtyä rasituksessa.
Read More