Alaselkäkipu, Multifideistä johtuva

Posted by admin at 10.48 aika 17.1.2018

Share:


Alaselkäkivut voivat olla seurausta selkärangan pienten lihasten kivusta eli multifideistä. Multifidit lähtevät nikaman okahaarakkeesta ja kiinnittyvät alla olevaan nikaman sivuhaarakkeisiin. Multifidien tehtävänä on ohjata nikamien liikettä eri tilanteissa ja osallistua voimantuotannossa rangan eri liikkeisiin. Eri kirjallisuuksista riippuen näiden lihasten voivantuotannosta on arvioitu vaihtelevia määriä. Viimeisimmät tutkimukset osoittavat, että näillä pienillä lihaksilla onkin yllättävän suuri voimantuotto selän eri liikkeissä. Lannerangan pikkulihakset vastaavat 2/3 rangan paikallisesta tuesta. Multifidit ovat myöskin vipumekanismien kautta  gyvän hyötysuhteen omaavia lihaksia selässä. Multifidit ovat erittäin tärkeässä roolissa lannerangan voimalukistuksessa. Lyhyesti sanottuna, jos multifidien voima pettää missä tahansa tilanteessa ja lannenotko oikeaa, niin katoaa lannerangan voimalukitus. Lannerangan lihasten toimintaa voidaan luotettavasti arvioida erillaisin testein.

Etukumarassa työskentely venyttää ja voi ärsyttää kyseistä lihasta. Etikumara työskentely voi joskus aiheuttaa voimakkaan pikkulihas "krampin". Myös lihasten triggeri voi aktivoitua. Työskentelyn jälkeen joudutaan usein ojentamaan käsillä työntämällä selkä suoraksi.. Kipu voi tuntua alaselässä voimakkaana ja säteillä pakaran päälle kuten monissa muissakin alaselän kipujen aiheuttajissa. Joskus kipu voi säteillä jopa reiden takaosaan jolloin se voi hämätä kokenuttakin lääkäriä diagnosoimaan isiasvaivaksi. Erottelu on kuitenkin lisätesteillä helposti selvitettävissä. tyypillinen asiakas on keski-ikäinen mies ja tekee etukumaraa työtä pitkään esim. laatoittaja tai muurari. Tämä vaiva voi yllättää myös marjanpoimijankin. Lihakseen voi tulla kramppi, lihas voi revähtää tai jopa pitkän rasituksen seurauksena tulehtuakkin. Magneettikuvissa voi nähdä multifidien surkastumista tai rasvoittumista. Multifidien lihasheikkoudet ja puolierot voivat aiheuttaa myös kipuilua selässä. 

Hoitoon tultaessa tehdään aina tarkka tutkiminen ja kartoitus kivun aiheuttajasta oseopaatin ta asiaan perehtyneen fysioterapeutin toimesta. Kartoitetaan kyseisten alueiden toimintahäiriöt ja niiden aiheuttamat ongelmat. Vain tarkalla asiakkaan haastattelulla ja tarkoilla kliinisillä tutkimuksilla saadaan varmuus kivun aiheuttajasta. Hoitokeinoja on useita. Ongelmaan voidaan käyttää tehokkaasti sähköä, laseria, alupunktiota sähköillä tai neuloilla ja tietysti rangan mobilisaatioita ja lihakseen kohdistuvaa hierontaa ja lihaskalvo käsittelyjä.

Multifidien itehoitoa on usein hankala suorittaa. Kyseinen lihas pitäisi ensit paikallistaa ja saada pumppaavat lyhyet liikkeet kohdistumaan kipeisiin lihaksiin. Kylmä voi joskus auttaa ja kipulääkkeitä voi koittaa mutta teho on yleensä huono. Toisaalta lepo tekee hyvää kipeille lihaksille. Pyri välttämään kipua aiheuttavia liikkeitä.