Jalkaterän kivut

Jalkaterä koostuu 26 luusta ja 33 nivelestä Tämä herkkä rakenne kantaa koko kehon painoa, ja sen toimintaa säätelevät lukuisat lihakset, jänteet ja hermot. Jalkaterät ovatkin toiminnaltaan voiman siirtämisessä tärkeässä asemassa. Molemmista suunnista tulevat voimat kohtaavat ensimmäisenä jalkaterässä. Siksi jalkaterään kohdistuu juoksussa tai hypyissä suuriakin hetkellisiä voimia.

Jalkaterän kivut

Posted by admin at 20.23 aika 11.2.2014

Share:


Jalkaterän kivut

Jalkaterä koostuu 26 luusta ja 33 nivelestä. Tämä herkkä rakenne kantaa koko kehon painoa, ja sen toimintaa säätelevät lukuisat lihakset, jänteet ja hermot. Jalkaterät ovatkin toiminnaltaan voiman siirtämisessä tärkeässä asemassa. Molemmista suunnista tulevat voimat kohtaavat ensimmäisenä jalkaterässä. Siksi jalkaterään kohdistuu juoksussa tai hypyissä suuriakin hetkellisiä voimia.

Jalkaterän yleisempiä kipujen aiheuttajia

Jalkaterän ja päkiän ongelmat ilmenevät yleensä kipuina. Joskus puutumisena tai puutumisen tunteena, kramppeina, terävinä tai polttavina kipuina. Jalkojen kylmääminen on lievempi vaiva joillakin. Kivut ilmenevät kävellessä, juostessa tai pahimmillaan levossa. Kipuja voi aiheuttaa hermoston ärtyminen, nivelmuutokset, lihaksisto, jalkapohjan kalvon tulehdus sekä erilaiset rasitus- tai rappeumamuutokset jalkaterässä. Toki on myös lukuisia muitakin kivun aiheuttajia.

Hermokivut jalkaterässä

Hermokivut ovat varsin yleisiä jalkaterän kipujen aiheuttajina. Näitä kipuja sekoitetaan usein kantaluupiikin aiheuttamiksi tai jalkapohjan kalvon tulehdukseksi. Eikä ihan turhaan, sillä hermon tulehdus vaikuttaa jalkaterän aineenvaihduntaan, jolloin näiden alueiden aineenvaihdunta muuttuu heikommaksi. Kipu voi olla laaja-alaista. Rasitus pahentaa yleensä kipua, aamulla usein kipu on ärhäkkäämpi ja voi tuula liikkeellelähtö kipua. Kipu paikallistuu usein päkiään tai varpaisiin. Joskus hermokipusäteilyä voi tuntua alaselässä asti vaikka kivun aiheuttaja on jalkaterässä. Voi tulla tuntemusta, että sukka on rypyssä tai pahemmissa tapauksissa hermon alueella voi olla tuntopuutoksia päkiässä tai varpaissa. Erotusdiaknostisesti pitää tutkia myös muut rakenteet, jotka voi aiheuttaa kipuja päkiään ja jalkaterän alueeseen. Ärtynyt jalkapohjan hermo näkyy usein huonosti magneettikuvassa tai ultraäänitutkimuksessa, varsinkin alkuvaiheessa hermossa ei ole paksuuntumista tai tuntopuutoksia. Kliininen tutkiminen onkin hyvin suoritettuna kohtuullisen hyvä kivun syyn selvittäjä. ENMG eli hermoratatutkimus antaa varmuutta vaivan paikallistamiseen edenneissä hermovaivoissa. Hermokipujen hoidoissa onkin kivun alueelta vähennettävä kuormitusta. Kengässä olisi hyvä olla matala kanta ja hyvin liikkumatilaa jalkaterälle.

Hermokipujen hoito

Ärtynyttä tai vajaatoimintaista hermo voidaan hoitaa hyvin sähköhoidoilla ja yhdistettynä sähkö-laser hoitoon. Näistä hoitomuodoista ja tehosta löytyy tutkittua tietoa Suomesta ja ulkomailta. Jotkut hyötyvät kortisoni injektiosta ja joskus voi joutua turvautumaan leikkaushoitoonkin.

Kotihoitona rasituksen välttämistä ja matalakantaiset kengät. Ongelmaan voi kokeilla kylmähoitoa, erilaisia kipugeelejä ja tulehduskipulääkkeitä. 

Artroosimuutokset 

Artroosimuutokset eli nivelkulumat ovat varsin yleinen kivun aiheuttaja iäkkäämmillä ihmisillä. Yleinen paikka on ukkovarpaan tyvinivelen artroosi, joka voi näkyä ulkoisesti myös ”liikavarpaana”. Syynä yleensä on rasitus yhdistettynä liialliseen kuormitukseen ja väärään jalkaterän aseentoon. Kipu paikallistuu ukkovarpaan tyveen ja vaikeuttaa kävelyä. Rasitus yleensä pahentaa kipua. Hoidoissa on huomioitava hermon ärsytys päkiän alla ja muut hermon säteilykivut kyseiselle alueelle. Joskus ukkovarpaan lyhyet koukistajat antavat kipua samalle alueelle. Joskus kipua voi aiheuttaa limapussin tulehdus ukkovarpaan päkiän kohdalla. Myös kihdin mahdollisuus on huomioitava ja poissuljettava. Myös muihin niveliin jalkaterässä voi tulla nivelmuutoksia, jotka voi aiheuttaa kipuilua. Kaikki mahdolliset kivun aiheuttajat pitää siis tutkia parhaan hoitotuloksen saavuttamiseksi. Nivelien muutokset näkyvät rgt-kuvissa yleensä hyvin. Alkavat tulehdukset näkyvät paremmin magneettikuvissa esim. nesteisenä turvotuksina. Nivelkipuja voidaan hoitaa tehokkaasti osteopatialla, sähköillä ja eri valon aallon pituuksilla (laser) hoidoilla. Akupunktiolla myös saadaan kohtalainen tai hyvä kivunlievitys.

Kotihoitona kylmähoito, rasituksen välttäminen, kunnolliset jalkineet sekä tulehduskipulääkkeitä voi kokeilla.

Nivelien liikehäiriöt jalkaterässä voivat aiheuttaa myös teräviä puukkomaisia kipuja. Nivelen liike on jostain syystä rajoittunut, eikä se näy missään kuvantamismenetelmässä. Kokeneen osteopaatin jalkaterän tutkiminen onkin ensiarvoisen tärkeä nivelen liikehäiriön löytämiseksi, jos jalkaterän kivut eivät selity millään muulla keinoin. Huonosti toimiva jalkaterän nivelistö ei vaimenna yhtä tehokkaasti iskuja, kuin hyvin toimiva jalkaterä. Kipuja voi aiheuttaa myös yliliikkuva nivel. 

Hoito on nopeaa ja kivutonta nivelen mobilisointia, tai nivelten manipulaatiohoitoa..

Jalkaterän rasitusmurtumat

Rasitusmurtumat ovat urheilijoilla yleisempiä vaivoja liiallisesta rasituksesta johtuen. Urheilijan harjoituksissa rasitusta ja voimaa nopeasti lisättäessä voi tulla luiseen rakenteeseen ns. rasitusmurtuma. Nimikin kertoo jo syyn. Rasitusmurtumaan vaikuttavat muutkin syyt, kuten epäsopivat kengät, jäykkä kaarijalka, jonka jousto-ominaisuus on huono, nivelten huono liikkuvuus jalkaterässä, yli pronaatio, ylipaino ym. Pikkuhiljaa rasituksessa paheneva kipu jalkapöydässä onkin usein hoitoon tulon syy.  Rgt -kuvissa näy rasitus murtuma ei heti näy. Yleensä kahdenviikon aikana alkaa muodostumaan kallusta, joka vasta näkyy rgt -kuvissa. Yleisin paikka on keskimmäisen jalkapöydän luun rasitusmurtuma johtuen sen jäykemmästä rakenteesta. Muissakin jalkapöydän luissa voi olla rasitusmurtumia. 

Hoitona onkin siis rasituksen välttäminen, oikeiden jalkineiden löytäminen, jalkapöytään kohdistuvien virheellisten kuormituksien poistaminen, jalkapöydän nivelien liikkuvuuden normalisoiminen. Kipuja voidaan vähentää sähkökipuhoidoilla, sähkö-laserilla, akupunktiolla.

Kotihoitona rasituksen vähentäminen tai välttäminen, kylmähoito, sekä jalkineiden vaihto joustavampiin kenkiin.

Jalkaterän ja päkiän alueelta löytyy siis erilaisia sisäisiä ja ulkoisia kivun aiheuttajia. Tässä oli vain yleisimmästä päästä mainittuja kipujen aiheuttajia, joita tulee vastaanotolle hoitoon. Pohjallinen ei yleensä poista kivun aiheuttajaa, mutta voi joskus helpottaa. Kipujen aiheuttajia voidaan hoitaa hyvin ja vain erittäin harvoin tarvitaan kalliita pohjallisia.  Hyvin toimiva jalkaterä onkin yleensä kivuton.

Pitkittyneissä tai äkillisissä kiputiloissa on syytä käydä lääkärin juttusilla. Lääkäri arvioi onko ongelma lisätutkimuksen tarpeessa ja kaipaako jalka jatkotutkimuksia esim. murtumissa.

Other Posts
Selkäkipu
November 13, 2012
Suurin osa ihmisistä kärsii jossain vaiheessa elämäänsä alaselkäkivuista. Alaselkä kipuja voi aiheuttaa erittäin monet tekijät. Yleisimpiä ovat erilaiset lihaskivut, nikaman liikehäiriöt, erilaiset toimintahäiriöt, erilaiset liikekontrollihäiriöt, erilaiset nivelside- ja nivelkapseli ongelmat, välilevy ongelmat, rappeumat selän rakenteissa, hermopinne jne…
Read More
Välilevyn pullistuma
February 27, 2013
Välilevyn pullistuma on yllättävänkin yleinen. Jopa 25 prosentilla 40 - 50-vuotiaista voidaan löytää lannerangan magneettikuvissa välilevyn pullistumia oireettomilla henkilöillä. On tutkittu, että noin 40% selkäkivuista olisi välilevyn aiheuttamia kipuiluja. Kaikki välilevyn kipuilut ei näy magneettikuvissakaan. Välilevyn mikrovaurioiden oletetaan olevan selkäkipujen aiheuttajana myöskin.
Read More
Kantapään kivut
February 11, 2012
Kantapään alue kipeytyykin helposti rasituksessa. Liian hyvin muotoiltu kenkä kantapäästä saattaa aiheuttaa kantapään kivun sisäreunalta tai kantapään alta. Kipu voi olla terävää, kuumottavaa ja jomottavaa. Usein liikkeelle lähtiessä on voimakkain kipu. Pahemmissa tilanteissä voi olla päkiän alla tunnottomuutta tai tunnetta, että sukka on rytyssä.
Read More
Lonkan alueen kipuja
February 11, 2012
Lonkan alueella voi olla erilaisia kipuja ja kipujen aiheuttajia. Lonkan alueelle voi myöskin säteillä eri rakenteista kipua lonkan ylä- tai alapuolelta. Lonkan alue on monimutkainen rakenne sen liikkuvuuden takia. Lonkan alueella voi kipuja aiheuttaa nivelet, nivelsiteet, tukisiteet, lihakset, hermosto ja limapussit. Lonkan seudussa on useampiakin limapusseja jotka voivat ärtyä rasituksessa.
Read More
Jalkaterän kivut
February 11, 2014
Jalkaterä koostuu 26 luusta ja 33 nivelestä Tämä herkkä rakenne kantaa koko kehon painoa, ja sen toimintaa säätelevät lukuisat lihakset, jänteet ja hermot. Jalkaterät ovatkin toiminnaltaan voiman siirtämisessä tärkeässä asemassa. Molemmista suunnista tulevat voimat kohtaavat ensimmäisenä jalkaterässä. Siksi jalkaterään kohdistuu juoksussa tai hypyissä suuriakin hetkellisiä voimia.
Read More
Pakaran lihaksen kipu
February 11, 2014
Pakaran lihaskireys aiheuttaa erittäin usein ”iskias kipua”. Näitä kipujen aiheuttajia luullaan erittäin usein isias- hermon aiheuttamaksi kivuksi. Näitä diagnosoidaan todella usein väärin. Toki voihan silti saman aikaisesti olla myös hermon tulehdus tai ainakin hermon ärsytystila. Nyt haluan kuitenkin puhua pienen-, kesimmäisen-, ison pakaralihaksen ja kalvon jännittäjä lihaksen ”triggereistä”. Kipualueet yleensä pakaran alue ja heijastuu reiden ja säären sivulle. Myös alaselän alueella voi tuntua kipua.
Read More
SI –nivelen ongelmat
February 11, 2016
SI-nivel tarkoitta suoliluun ja ristiluun välistä niveltä. Nivelet sijaitsevat molemmin puolin ristiluuta niveltyen suoliluuhun tiukoilla nivelsiteillä. Oireet muistuttavat usein issias -hermon kipuja.
Read More
Polvikivut
February 11, 2015
Polvikivusta kärsii elämänsä aikana lähes jokainen ihminen. Kipua voi aiheuttaa useat tekijät. Usein kipuja luonnehditaan pakottaviksi, jomottaviksi ja vihloviksi.
Read More
Ahdas olkanivel
April 26, 2019
Pinneoiretilalla tarkoitetaan tilaa jossa kiertäjäkalvosin puristuu tai hankaa akromionia ja/ tai korakoakromiaalista ligamenttia vasten.
Read More
Alaselkäkipu, Multifideistä johtuva
January 17, 2018
Alaselkäkivut voivat olla seurausta selkärangan pienten lihasten kivusta eli multifideistä. Multifidit lähtevät nikaman okahaarakkeesta ja kiinnittyvät alla olevaan nikaman sivuhaarakkeisiin.
Read More
Lonkankoukistajat -pitkittyneen selkäkivun syynä
September 3, 2018
Lonkankoukistajat voivat aiheuttaa monenlaisia vaivoja.
Read More
Olkapään alueen kivut
March 6, 2018
Olkapääalueen kiputilat säteilevät usein käsivarteen, kämmeneen ja sormiin (ks. kuva). Kipu tuntuu olkapään etu- tai takaosassa, lapaluun alueella, hauis- tai ojentajalihaksessa ja voi aiheuttaa käsivarren, kämmenen ja sormien pistelyä tai puutumista. Kipu voi olla terävää, tylppää, polttavaa tai tuntua särkynä. Syynä tällaiseen kipuun ovat useimmiten olkapäätä stabiloivat ja sen liikettä kontrolloivat lihakset.
Read More
Keskiselänkipu
October 2, 2017
Keskiselänkivuista kärsii erittäin moni työssäkäyvä ihminen. Useat työasennot aikaansaavat staattisen jännityksen keskiselän alueelle.
Read More
Alaselkäkipu - aiheuttajana nelikulmainen lannelihas
October 28, 2018
Erittäin monet selkäkivuista kärsivät ovat törmänneet lihasperäiseen selkäkipuun. Selässä on useita lihaksia jotka voivat ylirasittua tai niiden triggerit eli kipupisteet aktivoituvat. Lihas alkaa usein oirehtia pitkän staatisen työn seurauksena tai äkillisen noston tai vaikka kaatumisen seurauksena. Lihasjumiin vaikuttaa monet tekijät.
Read More
Nilkan ulkosyrjän kivut
October 12, 2016
Read More
Nilkan kivut - akillesjänne
July 1, 2019
Read More
Piriformis syndrooma
May 20, 2017
Read More
Polven ulkosyrjän kipu - IT-kalvon hankausvaiva
March 16, 2016
Read More
Polven ulkosyrjän kipu - popliteus lihas
March 21, 2016
Read More
Polven nivelrikko eli polviartroosi
November 1, 2016
Read More
Purentalihaksista johtuva pääkipu
July 20, 2016
Read More
Rannekanavan ahtauma
September 16, 2015
Rannekanavan ongelma on erittäin yleinen vaiva toistotyötä tekevillä työntekijöillä. Ranteen nivelien liikkuvuuden heikentyminen lisää rannekanavan ahtautumista.
Read More
Selkäydinkanavan ahtauma
November 28, 2014
Read More
Olkapäävaivat
March 27, 2020
Read More
Lihasperäinen niskakipu
February 1, 2020
Read More
Tenniskyynärpää
March 28, 2020
Read More
Etummaisen sahalihaksen kiputilat
May 15, 2019
Read More
Juoksijan pohkeet
April 25, 2020
Read More
Penikkatauti eli säären lihasaitio-oireyhtymä
May 29, 2020
Read More
Yläraajan säteilyoireet
June 25, 2020
Read More
Urheilijan lihashuolto
August 29, 2020
Read More
Hyppääjän polvi
September 23, 2020
Read More
Lonkkakivut
October 28, 2020
Read More
Lonkan nivelrikko
November 30, 2020
Read More
Päkiän alueen kipu
February 10, 2021
Read More
Alaselkäkipu
March 29, 2021
Read More