Polven ulkosyrjän kipu - popliteus lihas

Posted by admin at 8.31 aika 21.3.2016

Share:


Polven rakenne on hyvin moninainen erilaisineen rakenteineen. Jokaisen rakenteen ymmärtäminen eri rasitustilanteissa vaatii polven rakenteen ymmärtämisen.

Polven kipuilu rasituksessa ulkosivulla

Polven ulkopuolella olevan kivun voi aiheuttaa useampikin tekijä. Kivun voi aiheuttaa limapussit, jänteet, lihakset, nivelkierukka, nivelartroosi ym… Ei siis ole aina selvää mikä on kivun aiheuttaja.

Popliteus-jänteen vaivat

Popliteus- lihas sijaitsee polvitaipeen takana lähtien polvinivelen ulkosivulla reisiluussa olevasta kyhmystä jännemäisenä  ja kiinnittyy leveämmin sääriluun yläpäähän sisäsivulle.

Popliteus- jänne voi tulehtua, revetä tai siihen voi tulla avulssiomurtuma. Käsittelemme jänteen tulehdusta, koska se on yleisempi ja sekoitetaan edellisessä kipupalstassa kuvatun suoliluu-sääriluukalvon hankausvaivaan polven ulkosuvulla, joka on yleisempi vaiva kuin popliteus- jännetulehdus.

Popliteus-jänteen tulehdusta tavataan juoksijoilla, jotka ovat tehneet paljon mäkiharjoitteita tai harjoitelleet pehmeällä ja kaltevalla alustalla.

Popliteusjänteen oireilut kuntoilijalla:

Rasituskipu alkaa vähitellen. Kipu esiintyy polvessa ulkosivulla ja polven takana. Yhden jalan kyykyssä voi tulla kipua 15-30 asteen polvikulmassa. Kipu voi tuntua  myöskin juoksujalan heilahdusvaiheessa. Kipu voi olla aluksi lievää jomotusta juostessa, mutta pahenee ja lopuksi juoksu on lopetettava kivun takia. Alussa kipua esiintyy rasituksen aikana. Pahimmillaan kipua on kävelyn aikana. Joskus kipu tulee äkillisesti kesken juoksemisen. Tyypillinen tilanne on, että juoksijalla kipu tulee 3-4 kilometrin juoksun jälkeen eikä pysty jatkamaan juoksua. Yleensä taustalla ei ole ollut lähiaikoina mitään tapaturmia.

Kliininen tutkiminen pyritään tekemään välittömästi juoksun jälkeen, jolloin kipupaikan paikallistaminen on helpompaa. Diagnoosin kannalta on tärkeää huolellinen ja tarkka tutkiminen ja tunnustelu polven alueella. Lisäksi asiakkaan antamien esitietojen yhdistäminen täydentäviin erikoistesteihin on tärkeää. Polven ulkosivun kipuja voi aiheuttaa erittäin monet muutkin rasitukset ja vammat. Nekin on huomioitava tutkimuksissa.

Popliteus-jänteen tulehduksen hoitona on aluksi lepo.  Lisäksi voi käyttää jäätä kipukohtaan vähentämään tulehdusta ja kipua. Kunnolliset kengät, jotka tukevat jalkaa hyvin. Kipua ja tulehdusta voidaan hoitaa myös hyvin sähköillä tehostetulla asetteluilla. Samoin tutkimusten mukaan myös laser poistaa tulehdusta ja kipua hyvin. Ultraäänihoito ei ole paras mahdollinen lähellä olevien luurakenteiden takia. Akupunktiolla saadaan myöskin lievitettyä kipua ja parannettua aineenvaihduntaa kipualueella. Popliteus –lihaksen hieronta usein helpottaa kipua. Tarvittaessa kortisonipiikki on apuna jouduttamassa tulehduksen lieventymisessä.

Kroonisissa tapauksissa mäkijuoksut tai pehmeällä alustalla olevat harjoitteet on lopetettava. Harjoitusvirheet on karsittava harjoittelusta pois. Eri hoitomuotoja joudutaan yhdistelemään tarvittaessa.  Leikkaushoito on hyvin harvinaista.

Itsehoitona rasituksen välttäminen ensimmäisenä ja tarvittaessa lepo. Kylmää voi käyttää kipuun ja tulehdukseen. Tulehduskipulääkkeitä tai tulehdusta lievittäviä voiteita voi kokeilla. Vaivan jatkuessa kannattaa hoidattaa fysioterapian ja osteopatian keinoin.