Etummaisen sahalihaksen kiputilat

Posted by admin at 8.37 aika 15.5.2019

Share:


Serratus anterior superior eli etummainen sahalaitalihas lähtee seitsemästä ylimmäisestä kylkikuusta, kiinnittyen lapaluun sisäreunan sisäpinnalle. Etummaisen sahalihaksen pääsääntöisiin tehtäviin kuuluu lapaluun stabilointi, lapaluun kierto sekä lapaluun yläkulman fiksoiminen olkavarren liikkeen aikana, yhdessä lavankohottaja lihaksen (m. levator scapulae) ja suunnikaslihasten (m. rhomboideus) kanssa.  Se myös voi avustaa rintakehän liikettä voimakkaassa syvässä sisäänhengityksessä.

Sahalihaksen kiputila on yleensä jomottavaa ja ärsyttävää. Voimakkuudeltaan kipu haittaa nukkumista ja jopa liikkumista. Autolla ajo voi olla vaikeaa, jos autolla ajaa pitempiä matkoja. Arkuus ja kiputilat serratus anteriorissa voivat johtua muun muassa kahvakuulaharjoittelussa tehtävistä etuheilautuksista sekä harjoittelu määrien kasvusta penkki – tai pystypunnerruksessa. Edellä mainitut liikkeet ovat toisaalta myös hyviä kasvattamaan serratus anterior- lihasta, se toimii ns. apulihaksena suuremmissa lihaskuntoliikkeissä. Staattinen yksitoikkoinen työ käsillä tehtynä voi altistaa kipuilulle kuten toimistotyö. Usein tämä kiputila tunnistetaan huonosti tai väärin ja sekoitetaan lapojen välisten lihasten kivuiksi tai rangan liikehäiriöksi eli nikamalukoksi tai kylkiluun liitoksen toimintahäiriöksi.  Pitkittyneessä lapojen välisessä kiputilassa löytyy usein syy kyseisestä lihaksesta. Useammin tämä lihas oirehtii naisilla, mutta myös miehillä ilmenee tämän lihaksen kiputiloja. Pahempina oireina voi olla sahalihaksen hermon vaurio, josta on seurauksena sirottava lapaluu ja käden ylös noston vaikeus.

Serratus anteriorin kiputilat voivat säteillä lavan alueelle, etenkin sen sisäreunalle selkärangan viereen. Kylkikaariin, rintakehään, sekä se voi myös rajoittaa olkapään liikkuvuutta, etenkin olkavarren ylösnostamista, jolloin lihas joutuu supistumaan liikuttaessa lapaluuta eteen ja hiukan alas. Säteilyoireita voi esiintyä myös kyynärvarteen sekä kahteen viimeiseen sormeen, nimettömään ja pikkurilliin. Kaikilla serratus anterior ei oireile yllämainituilla tavoilla, vaan se voi arjessa tuntua jopa kivuttomalta. Fysioterapeutin tutkiessa esimerkiksi olkavarren kiputiloja ja estynyttä liikkuvuutta, esille voi tulla arkuus ja kiputilat serratus anteriorissa. Ammattitaitoinen fysioterapeutti tai osteopaatti ottaa tutkiessaan ja hoidossaan huomioon serratus anteriorin vaikutuksen olkavarren liikkuvuuteen ja lapaluun toimintaan. Serratus anterior voidaan käsitellä itse lihaksen myötäisesti sekä myös sidekudosten mukaisesti. Käsittelyssä pitää ottaa huomioon myös muut lapaan kiinnittyvät lihakset varsinkin etupuolelta.

Itsehoitona voi koittaa lihakseen kohdistuvaa venyttelyä ja jumppaamista lihaksen aineenvaihdunnan parantamiseksi. Kylmä voi lievittää kipuilua paikallisesti. Kipulääkkeet auttavat yleensä huonosti tähän ongelmaan. 

Tule tutkituttamaan ja hoidattamaan lapojen väliset kiputilat. Siihen löytyy meiltä apu helposti ammattitaitoisilta fysioterapeuteilta tai osteopaatilta.