Polven ulkosyrjän kipu - IT-kalvon hankausvaiva
Polven rakenne on hyvin moninainen erilaisine rakenteineen. Jokaisen rakenteen ymmärtäminen eri rasitustilanteissa vaatii polven rakenteen ymmärtämisen.
Polven ulkopuolella olevan kivun voi aiheuttaa useampikin tekijä. Kivun voi aiheuttaa limapussit, jänteet, lihakset, nivelkierukka, nivelartroosi ym… Ei siis ole aina selvää ilman tarkkaa tutkimista, mikä on kivun aiheuttaja.
Iiliotibiaalinen hankaussyndrooma eli reiden ulkosivulla olevan suoliluu-sääriluukalvon (IT-kalvo) hankausvaiva. Tämä aiheuttaa polven kivun polven ulkosivulle. Kipu tulee kalvon hankautumisesta polven ulkosivulla, limapussin tulehduksesta tai luukalvon ärtymisestä. Kipu voi olla voimakasta ja esiintyy yleensä rasituksessa. Kipu paikallistuu polven ulkosivun seutuun. Kipu alkaa asteittain ja pahenee juostessa. Kipu voi säteillä ulompaan nivelrakoon ja säären yläosaan sekä reiden ulkosivulle. Kipu pahenee juostessa ja voi keskeyttää juoksun pahimmillaan. Vaiva loppuu kun juoksu lopetetaan. Kävellä voi jopa pitkiäkin matkoja, mutta portaiden nousu voi aiheuttaa kipua. Kipua tavataan aloittelevilla juoksijoilla useammin. Erityisesti sitä kehittyy mäkiharjoittelussa tai muissa lajeissa, joissa hankausta tapahtuu kyseiselle alueelle. Myös yleisesti pyöräilijöillä, soutajilla ja uimareilla voi esiintyä näitä kipuiluja.
Syinä voi olla harjoituksista johtuvat syyt kuten liian suuri lisäys harjoitteluun, lihasten huono kunto ja liian kireä suoli-sääriluukalvo (ITB), venyttely voi olla puutteellista, juoksualusta liian kehno tai pehmeä, epätasainen alusta, liian mäkinen maasto suhteessa palautumiseen taikka huonot kengät. Harjoitusvirheet ovatkin yleinen syy kipuoireeseen (52%).(McNichol ym. 1991)
Kehon rakenteelliset syyt voivat myöskin olla mukana aiheuttamassa kipuilua. Kuten jalan asentovirheet polvessa, alaraajojen pituuserot, ulkoneva ulompi reisiluun epicondyli, jalkaterän virheasennot ja jalkaterän huono toimivuus (nivelien liikehäiriöt).
Toiminnalliset syyt eli rasituksen aikana tapahtuvat virheasennot ja häiriöt kuten nilkan liikkeen rajoittuminen, lonkan lähentäjien heikkous, polven ns. haritus, pronaationgelmat ja säären liiallinen kiertyminen sisäänpäin, väärin suunniteltu pohjallinen.
Eli syitä on todella paljon. Hoitajan tärkein tehtävä onkin syiden selvittäminen ja tarvittaessa oikeiden ratkaisujen löytäminen. Silloin tulee kokemukselle ja hyvälle koulutukselle tärkeä rooli syiden selvittelyssä. Hoitajalta vaaditaankin kolmiulotteista ajattelua rakenteiden hahmottamiseksi ja ymmärrystä eri voimien muodostumisesta rakenteisiin. Ongelmien poissulkemisella ja korjaamisella saavutetaan kohtuullisen hyviä tuloksia. Aina sekään ei riitä vaan joudutaan hoitamaan eri rakenteellisia kireyksiä ja heikkouksia saavuttaaksemme hyvän hoitotuloksen. Apuna usein joutuu käyttämään erilaisia sähköhoitoja aineenvaihdunnan parantamiseksi ja kipuprosessien lieventämiseksi. Myös US ja laser ovat olleet hyvänä apuna lievittämässä kipua ja tulehdusta kudoksessa. Vain erittäin harvoin voi joutua turvautumaan leikkaushoitoon tai kortisonipistoksiin.
Itsehoitona kylmällä voi hoitaa paikallisesti polven sivusta päivittäin. Tarkistaa juoksukengät. Akuutissa tilanteessa lopettaa juokseminen kokonaan. Muuta juoksulenkki vähemmän rasittavaksi ja vältä pehmeitä ja mäkisiä juoksualustoja. Lihasten ja kalvojen venytys on tärkeässä roolissa itsehoidossa.