Tenniskyynärpää

Posted by admin at 10.00 aika 28.3.2020

Share:


Lateral epicondylitis, kansanomaisemmin tenniskyynärpää, on ranteen ylikuormituksesta johtuva kiputila kyynärpään ulkosivulla. Nimestään huolimatta tenniskyynärpäätä esiintyy laajasti tenniskenttien ulkopuolella. Tenniskyynärpäätä ei sovi sekoittaa golffarin kyynärpäähän, joka tulee vastakkaiselle eli kyynärpään sisäpuolelle.

 

Kyynärpään anatomia

Kyynärvarressa lihaksia on useassa kerroksessa. Kyynärvarren päällä, kämmenselän puolella, sijaitsevat ranteen ja sormien ojentajalihakset. Kämmenen puolella sijaitsevat ranteen ja sormien koukistajalihakset. Tenniskyynärpäässä vaivan yleisimmin aiheuttaa ojentajalihasten yksipuolinen ja liiallinen rasitus, joka ärsyttää niiden kiinnityskohdan kyynärpään ulkoreunalla. Ojentajalihakset kiinnittyvät olkaluun ulkoreunan nivelnastaan eli lateraali epicondyliin aivan kyynärpään tuntumaan.

 

Tenniskyynärpään syntymekanismi

Tenniskyynärpäähän voivat altistaa työ ja harrastukset, joissa ranteeseen ja sormiin tulee runsaasti yksipuolista rasitusta. Tenniskyynärpää tuntuu kipuna ja jomotuksena kyynärpään ulkosivulla. Lateraali epicondyli voi olla koputteluarka, ja kyynärpään alue punainen sekä kuumottava. Ranteen ja sormien ojentajalihakset ovat kireän tuntuiset, ja käsi voi tuntua voimattomalta puristusotteissa.  Myös aivan kevyt rasitus, kuten puhelimeen tarttuminen voi tuntui kivuliaalta.

 

Tenniskyynärpää johtuu lähes poikkeuksetta ranteen ojentajalihasten lateraali epicondyliin kiinnittyvän jänteen ylikuormitustilasta. Lihasten ollessa jatkuvasti kuormittuneina, alkavat ne riittämättömän palautumisen seurauksena kiristyä. Lihasten kiristyessä ne lyhenevät, jolloin veto lähtö- ja kiinnityskohdan välillä kasvaa, mikä rasittaa kiinnityskohtaa. Liiallinen kuormitus voi johtaa lopulta kiinnitysalueen jänteen tulehdukseen.

 

Miten eroon tenniskyynärpäästä

Akuutin vaiheen hoidossa tärkeintä on välttää rasitusta, joka tenniskyynärpään on aiheuttanut. Paikallisesta kylmähoidosta on apua alkuvaiheessa, mutta oireiden helpottuessa lämmin voi toimia kylmää paremmin. Pahemman tulehdustilan hoidossa voi olla järkevää harkita tulehduskipulääkekuuria. Tenniskyynärpään kohdalla leikkaushoidosta ei ole saatu yksiselitteistä näyttöä.

 

Fysioterapeutin pakeille kannattaa hakeutua, kun vaiva vähänkin hankaloittaa työ- tai arkiaskareita. Alkuvaiheessa tärkeintä on kipujen lievittäminen, jotta paluu normaaleihin tehtäviin on mahdollista. Fysikaalinen hoito, lihas- ja faskiakäsittely, sekä voimaharjoittelu muodostavat tenniskyynärpään hoidon perustan. Ennaltaehkäisyn näkökulmasta on tärkeää selvittää vaivan alkulähde ja se, onko esim. työergonomiaan mahdollista tehdä muutoksia.