Nilkan kivut - akillesjänne
Nilkan alueella on useita kivun aiheuttajia. Kipuja voivat aiheuttaa hermot, rustopinnat, jänteet, limapussit, nivelsiteet, murtumat tela- ,sääri- ja pohjeluussa, rustoliitos, lihakset, ym. Nilkan rakenne on hyvin monimutkainen, joten siihen mahtuu siksi paljon erilaisia kipujen aiheuttajia.
Akillesjänteen kipu
Urheilijoilla ja kuntoilijoilla esiintyy eniten akillesjännevaivoja. Tyypillisiä lajeja ovat esim. juoksu, hyppylajit ja tennis. Akillesjänteen tulehduksessa on vaikeaa päättää onko tulehdus jännekudoksessa itsessään vai ympäristokudoksissa tai molemmissa. Kliinisesti ne on vaikeampi erottaa toisistaan. Akillesjänne vaiva voi uusiutua herkästi uudelleen ja on helposti kroonistuva vaiva.
Kipu tuntuu selvästi yleensä 3-5 cm kantaluusta ylöspäin. Kipu voi tuntua myös pohkeen alueella. Askellus voi olla lyhentynyt kivun takia. Tämä kohta tuntuu noin 90 % tapauksista aralta myös jännettä puristeltaessa. Liikkeelle lähtiessä ja kuormitusta lisättäessä tuntuu kipua kyseisellä alueella sekä pohkeessa. Jänteessä voi tuntua turvotusta tai jopa jänteen paksuuntumista. Kantaluusta ylöspäin 3-5 cm; tämä alue on jänteessä heikommin verisuonitettu. Erotusdiagnostiikka on huomioitava muista vaivoista.
Akillesjänteen tulehdus voi johtua yhdestä tai useasta syystä. Harjoittelun määrä, liian suuri tai nopeasti lisätty määrä. Liian pitkät matkat ja liian suuri teho. Hetkellisesti voimakkaat suoritteet kuten hypyt, mäkijuoksu. Varsin yksipuolinen harjoittelu ja lihashuollon välttäminen. Kovalla alustalla juokseminen, väsyminen ja huono juoksu- tai hyppytekniikka. Huonot jalkineet. Väärin suunniteltu harjoitusohjelma voi olla myöskin syynä. Lisäksi on lukuisia rakenteellisia syitä kuten lihasten heikkous ja niiden kireys, jalkaterän huono toiminta, nilkan instabiliteetti eli löysä nilkka. Verisuonituksen heikkoudella ja autonomisen hermoston säätelymekanismin häiriöt verisuonituksessa. Hermoston hidastunut toiminta tai vajavuus. Jalkaterän virheasennot ja ylipronaatio lisäävät myöskin akillesjännetulehdusta. Jakaterän, nilkan, polven ja lantion biomekaaniset toimintahäiriöt.
Itsehoitona voi kokeilla kylmähoitoja, pohkeen lihasten venyttelyä ja oikeanlaista harjoittelua. Lepo on myös yksi hyvä hoitokeino.
Fysioterapian keinoina on rakenteellisten toimintahäiriöiden hoitaminen ja korjaaminen, lihasten ja kalvorakenteiden käsittely ja jalkärerän toiminnan palauttaminen normaaliksi. Voimme myös ohjata oikeaan harjoitteluun. Lisäksi eri hoidoilla voidaan lisätä aineenvaihduntaa kyseisellä alueella ja vähentää tulehdusta fysikaalisilla hoidoilla (sähköt, US, laser, akupunktio ym.) Tarkka syiden tutkiminen akillesjänteen tulehduksessa on paras takuu hyvän hoidon saamiseksi.