Hevosten faskiakäsittelyt

Nikama tarjoaa palveluita myös hevosille faskiakäsittelyiden muodossa tallikäynteinä.

Hevosten faskiakäsittelyt

 

Sidekudoskalvot eli faskiat muodostavat koko kehon kattavan monikerroksisen verkoston ja ne kulkevat elimistössä muiden rakenteiden ympärillä, sisällä ja välissä. Faskiarakenne on erittäin hyvin hermotettua, joten kalvorakenne vaikuttaa todella monenlaisiin toimintoihin. Niiden tehtävänä on tukea lihasten toimintaa, jakaa kuormaa sekä ohjata voimia ja jännityksiä yksittäistä lihasta laajemmalle alueelle koko elimistöön. Faskialla on myös osansa asentotunnossa.

Faskioiden kireydet tai liikkumattomuudet aiheuttavat mekaanista epätasapainoa koko kehoon. Ongelmina voivat olla kivut, jäykkyydet, kireydet, liikeratojen vähentyminen, puolierot, epäpuhtaudet liikkeissä, ongelmat suorityskyvyssä sekä käytöshäiriöt. Faskiat toimivat myös koordinaation ohjauksessa ja vaikuttavat lihasaktivaation nopeuteen ja lihaksen aktivaatiojärjestykseen. Faskialla on myös osansa proprioseptiikassa (asentotunto). Ongelmat voivat olla siis hyvin moninaisia. Tekniikkoina hoidoissa käytetään hevosten faskiamanipulaatio® menetelmää sekä muita faskiaalisia menetelmiä, joita käytetään myös ihmisten hoidossa.

Faskiakäsittelyllä voidaan vaikuttaa hevosen:
- Asennon hallintaan ja kehon linjauksiin
- Lihasten aktivaatiojärjestykseen
- Kalvojärjestelmän liikuvuuteen
- Asentotuntoon ja voimansiirtoon

Faskiakäsittelyt sopivat kaikille hevosille ikään, rotuun ja käyttötarkoitukseen katsomatta. Faskiaalisen hoidon tavoitteena on paikantaa ongelmat ja sitä kautta manuaalisilla hoitotekniikoilla parantaa ja säilyttää koko kehon toimintakykyä. Faskiakäsittelyssä pyritään poistamaan kireydet ja lisäämään faskian liikkuvuutta, josta tuloksena on usein välitön ja merkittävä vaikutus kipuun sekä liikeradan laajuuden lisääntymiseen ja itse liikkeeseen. Paras tulos saavutetaan yhdistämällä hoito oikeanlaiseen liikkeeseen ja harjoitteisiin.

Faskiakäsittelyistä on apua mm. seuraavissa tilanteissa:
- Kipu, jäykkyydet, kireydet, herkkyydet, kiertyneisyys tai puolierot
- Epäpuhtaudet liikkeessä
- Suorityskyvyn ongelmat tai toimintahäiriöt; hypätessä, laukassa, ravissa, käynnissä, häiriöt tasapainossa ja liikkeiden     hallinnassa
- Leikkauksista ja vammoista toipuminen
- Käytöshäiriöt

Hoitoon on hyvä varata aikaa noin 1h. Ensimmäisellä hoitokerralla aikaa voi kulua enemmänkin, jos esimerkiksi halutaan tarkastella hevosta myös liikkeessä, liiketestien ja palpaation lisäksi. Hoitoon tultaessa hevosen on oltava puhdas ja kuiva. Hoitojakson alussa 2-3 hoitokertaa viikon tai kahden välein riittää yleensä saamaan aikaan haluttuja muutoksia ongelmiin. Faskiakäsittelyistä on apua myös toimintakykyä ylläpitävinä hoitoina jo ennen isompien ongelmien syntyä. Hoidon jälkeen suositellaan pidettäväksi yksi vapaapäivä tai hyvin kevyttä liikuntaa sisältävä päivä. Yhden lepopäivän jälkeen hevosta voi alkaa taas treenaamaan/liikuttamaan normaalisti.

Hoitoja ei suositella, jos hevosella on akuutti kuume, tulehdustila, infektio tai ihosairaus. Kerrothan näistä aikaa varatessasi, niin voimme katsoa mahdolliset hoidot tapauskohtaisesti.

Ajanvaraus

Janna Löytynoja
Puh. 0440 272 405

Hinnasto

Faskiakäsittely 65€/hevonen
(15km säteellä Savonlinnasta)

Matkakulukorvaus lisätään hintaan kun matkaa yli 15km:  0,50€/km
(Jos tallilla useampi hevonen samalla kertaa, matkakulut jaetaan kaikkien käsiteltävien kesken.)

Peruutukset viimeistään edellisenä päivänä soittamalla tai viestitse. Peruuttamattomista ajanvarauksista veloitettaan puolet hoitomaksusta + matkakulut, mikäli ajan turhaan paikanpäälle.

Tietoa minusta

Eläimet ja varsinkin hevoset ovat olleet aina lähellä sydäntäni ja olenkin koko ikäni ollut tekemisissä niiden kanssa. Kotoa löytyy kaksi villakoiraa. Meillä on myös oma suomenhevosruuna Råbacka Vidar, jonka kanssa treenataan niin esteitä kuin koulua. Ratsastuksen aloitin pikkutyttönä ja se on säilynyt mukana läpi koko elämän, joten kokemusta on kerennyt karttumaan reilusti. Olen ollut aina hyvin kiinnostunut hevosten hyvinvoinnista ja toimintakyvystä. Tämä on johtanut jatkuvaan itsensä kehittämiseen ja kouluttautumiseen asian saralta. 2022 valmistuin eläinfysioterapeutiksi ja jatkossa on tavoitteena kouluttautua edelleen lisää eläinten hyvinvoinnin tukemiseen liittyen. Faskiakäsittelyillä olen huomannut olevan isoja vaikutuksia ihmispuolella, joten siitä inspiroituneena halusin lähteä opiskelemaan samaa myös hevosille, joka on osoittautunut erittäin hyväksi päätökseksi, sillä hoitojen tulokset ovat olleet erinomaisia.

Janna Löytynoja
Puh. 0440 272 405
Fysioterapeutti (AMK)
Eläinfysioterapeutti
Hevosten faskia manipulaatio®
level 1 (2018) ja 2 (2019)
Koirien faskiamanipulaatio® level 1 (2022)