Keskiselänkipu
Keskiselänkivuista kärsii erittäin moni työssäkäyvä ihminen. Useat työasennot aikaansaavat staattisen jännityksen keskiselän alueelle. Myös erilaiset psyykkiset rasitukset voivat lisätä jännitystä ja verenkierron muutoksia autonomisen hermoston kautta selän alueelle. Myös selkärangan huono liikkuvuus tuo ylimääräisiä rasituksia keskiselän lihaksille. Eikä voida unohtaa sitä, että jännittyneet vatsan lihakset ja kireät kalvot (faskiat) aikaansaavat ylimääräistä kuormaa keskiselän alueelle. Yleisempiä keskiselän kipujen aiheuttajia ovat suorat selkälihakset ja takimmainen alempi sahalihas. Keskiselän alueella on paljon muitakin kipujen aiheuttajia kuin lihakset tai eri heijastekivut, mutta käsittellään näistä nyt lihaskivut.
Suorat selkälihakset ovat suurin lihasryhmä selässä, jonka yleensä kaikki tietävät. Suorat selkälihakset muodostuvat kolmesta päälihaksesta. Lihakset kulkevat näkyvästi molemmin puolin selkärankaa. Painonnostajilla ja raskasta nostotyötä vaativilla kyseiset lihakset voivat tulla paksuiksi liharyhmiksi. Näillä lihaksilla on iso merkitys nostonvoiman aikaansaamiseksi selän alueella. Pitkäaikaisesta staattisesta työstä nämät lihakset eivät tykkää. Päätetyöskentelyssä voi tulla toistuvasti useiden työtuntien staattinen tila lihaksille. Keskiselän alueelle alkaa tuntumaan jäykkyyden tunne, kipuilua, pakotusta ja joskus jopa puutumista, pistelyä ja kutiamista. Kipu tulee usein työskennellessä jo pienessäkin etukumarassa asennossa. Kivut voivat säteillä myös alaselkään ja pakaraan, joskus lapojen väliin hartiaan. Asiakas kuvaa monesti, että pitäisi selkää jotenkin painella tai ojentaa. Selän ojentaminen usein helpottaa oiretta. Lihasrunkoa painellen tulee usein helposti kipua ”kovettuneen” juosteen kohdalta.
Osteopaatin tai fysioterapeutin tavoitteena on tutkia mikä on kivun aiheuttajana ja mikä on kivun aikaan saanut. Tutkitaan rangan liikkuvuus erilaisilla testeillä. Testataan vastapuolen lihasten kireys ja faskioiden kireydet. Kysellään elämän historiasta mikä fyysinen tai psyykkinen tekijä voi aiheuttaa turhaa rasitusta selän lihaksille.Tutkitaan erilaiset liikekontrollihäiriöt niiden aikaansaamat rasitukset. Tutkitaan ja testataan myös pahemmat kivun aiheuttajat pois. Toki on monia muitakin syitä ja aiheuttajia, jotka voivat aiheuttaa jopa heijastekipuja keskiselän alueelle. Hoitoina yleensä käytetään lihasten ongelmiin hierontaa ja kalvojen käsittelyyn kohdistuvia tekniikoita. Myös kivun syyt käsitellään esim. rangan mobilisointia käytetään huonosti liikkuvaan rintarankaan. Hermoston aktivointia käytetään, jos selän alueella on ollut tunnottomuutta takimmaisen hermohaaran puristuessa selkälihaksen alueelta. Muitakin hoitokeinoja on olemassa ja niitä voidaan käyttää sen mukaan mikä parhaiten toimii asiakkaan parhaaksi. Esim. akupunktiota voi hyvin käyttää lihasten rentouttamiseen selän alueella. Erittäin monet kärsivät selän lihasten kivuista turhaan sillä ne voidaan hoitaa yleensä erittäin hyvin pois.
Itsehoitona on paras selkälihasten venyttely ja jumppaaminen. Kipeytynyt lihas on kuormittunut kuona-aineista ja hapenpuutteesta. Nämät tekijät aikaansaavat lihasten kipuilua. Jumpalla saadaan lihas pumppaamaan verta liikkeelle ja postamaan kuona-aineita. Samalla lihasten aineenvaihdunta ja verenkierto lisääntyvät. Myös lihaksen rasituskestävyys lisääntyy jumpan avulla. Lämpö voi myös lievittää lihaskipua. Omatoiminen rangan liikkuvuuden parantamisesta on yleensä apua silloin, kun rangan liikkuvuus on laskenut.