Alaselkäkipu - aiheuttajana nelikulmainen lannelihas

Posted by admin at 9.33 aika 28.10.2018

Share:


Erittäin monet selkäkivuista kärsivät ovat törmänneet lihasperäiseen selkäkipuun. Selässä on useita lihaksia, jotka voivat ylirasittua tai niiden triggerit eli kipupisteet aktivoituvat. Lihas alkaa usein oirehtia pitkän staatisen työn seurauksena tai äkillisen noston tai vaikka kaatumisen seurauksena.  Lihasjumiin vaikuttaa monet tekijät. Lihaskipujen taustalla on yleensä liikarasitus ja yksipuolinen liike. Myös hyvin nopea hallitsematon liike voi saada aikaan lihaskrampin. Kipuja lihaksen voi aiheuttaa myös iskut, tapaturmat, revähdykset, aineenvaihdunnan häiriöt sekä psyykkiset stressitekijät. Myös erilaiset fysiologiset tekijät ja erilaiset liikekontrollihäiriöt voivat vaikuttaa lihaksen rasitukseen. Liikekontrollihäiriöt ovat yksi tärkeistä tekijöistä toistuvien epämääräisten selkäkipujen aiheuttajina. Liikekontrollihäiriöt aiheuttuvat vääränlaisesta rasituksesta lantion ja selän lihaksissa, joista aiheutuu kipuilua.  

M. Quadratus lumborum eli nelikulmainen lannelihas

Nelikulmainen lannelihas lähtee alimmasta kylkiluusta ja kiinnittyy suoliluun harjan takaosan kolmannekseen. Lisäksi lihas kiinnittyy nikamien sivuhaarakkeisiin ja lannesuoliluu sidokseen. Tämä lihas toimii vartalon sivutaivutuksissa ja antaa tukea selälle sivunostoissaQuadratus lumborum lihas oirehtii usein hyvinkin voimakkaasti suoliluun harjan alueelle ja joskus nivusalueelle. Myös tuntemuksia voi tulla sivulle alas alavatsaan. Myös kipua voi olla pakaran takaosassa ja sivulla reiden yläosassa. Kipu voi olla joskus vain nivusen alueella ja pahentua rasituksessa tai paikallaan istuessakin. Kipua voi tuntua myös paikallisesti lihaksen alueellakin. Suorat selkälihakset ovat usein myös aiheuttamassa selän ja pakaran kipuja. Myöskin pakaran alueen lihakset voivat säteillä alaselkään kipuja.

Lihasta voidaan rentouttaa kipupisteen hieronnalla ja venyttämisellä. Kylmää voidaan käyttää tarvittaessa rentouttamaan kivuliasta lihasta ja laukaisemaan kipupisteitä. Myös lihaskalvojen käsittelyllä saadaan lihas rentoutumaan mukavasti. Käsittelyn aikana voi tulla heijastetuntemuksia selkään vaivanneelle kipualueelle. Lihasta voidaan rentouttaa akupunktiolla, ultraäänellä tai lihasta aktivoimalla ja venyttävillä harjoitteilla. Lihaksen suojajännittyminen voi tulla myös nikaman liikehäiriöstä tai hermojuuren ärsyyntymisestä. Eli syyt on selvitettävä, mikä on aiheuttanut kyseisen lihaksen ongelman. Yleensä lihasta rentouttavat relaksantit eivät pure hyvin, jos lihas on kunnolla jumissa tai krampissa. Meillä ammattitaitoiset fysioterapeutit ja osteopaatti osaavat tutkia kivun aiheuttajan.