Ahdas olkanivel

Posted by admin at 22.17 aika 26.4.2019

Share:


Ahdas olkapää

Kiertäjäkalvosimen (rotator cuff) pinnetilat ovat tavallisimpia olkakivun aiheuttajia. Kiertäjäkalvosimen tulisi liukua pehmeästi ja häiriöittä akromionin alla. Pinneoiretilalla tarkoitetaan tilaa, jossa kiertäjäkalvosin puristuu tai hankaa akromionia ja/tai korakoakromiaalista ligamenttia vasten. Oiretta voi pahentaa subakromiaalibursiitti (limapussitulehdus) ja eri tendiniitit (jännetulehdus). Yleisimmin kyse on niveltä yläpuolelta suojaavan lapaluun lipan (acromion) kaarevasta muodosta, ja sen aiheuttamasta hankauksesta olkavartta nostavaan jänteeseen (supraspinatus). Perusongelma on anatominen. Tietynlainen lapaluun lipan muoto altistaa ahtauden syntymiselle. Olkanivelen yleisinmpiä rasitusvaivoja ovat tendiniitit. Supraspinatuksen insertio tendiniitti on tavallinen. Mutta myös bicepsin pitkän pään tendiniitti on mahdollinen kivun aiheuttaja, kuin myös bicepsin jänteen luksaatio. Subakromiaalinenbursiitti saattaa olla myös voimakas kivun aiheuttaja.

Syyt:

  • Äkillinen trauma: toistokuormitus, ikääntyminen (degeneraatio), lievähkö tapaturma.
  • Yliolan liikkeitä sisältävät urheilulajit (tennis, uinti, heittolajit, koripallo,lentopallo)
  • Työskentely yläraaja koholla.
  • Poikkeava humeroscapulaarinen rytmi (poikkeava lavan liikerata)
  • Olkapään ryhtivirheet, olkapäät työntyneet eteenpäin, joka samalla pienentää tilaa.

Oireet

Tyypillisiä oireita ovat olkavarren sivulle nostokivut ja kivut kiertoliikkeissä. Myös yläraajan ollessa kohotettuna voi tuntua kipua ja heikkoutta. Oireena voi myös olla vamman jälkeen äkillisesti alkanut kipu ja heikkous . Kivut voivat häiritä myös yöunta varsinkin, jos nukkuu olkanivel ”väärässä asennossa”.

Oireyhtymään voi aluksi liittyä lapaluun lipan alaisen limapussin tulehdus (bursiitti). Kun tilanne pitkittyy ja ahtaus on huomattava, alkaa myös supraspinatus- jänne hankautua ja tulehtua. Ajan mittaan tilanne voi kroonistua niin, että tarvitaan fysioterapiaa tai pahimmassa tapauksessa tähystysleikkaus.

Hoito

Tärkeää hoidon alussa on tutkia mikä on kivun aiheuttajana. Samaa kiputilaa matkivat monet ongelmat olkapäässä. Erotusdiagnostiikka on siis erittäin tärkeää hoidon onnistumiselle.  Samantyyppisiä kipuja voi aiheuttaa esim.  limapussit, lihakset, jänteet, kalvot, ac- ja olkanivel, kapseli- ja lihaskalvo- ongelmat. Todella ammattitaitoinen fysioterapeutti tai osteopaatti kykenee löytämään kivun aiheuttajan lukuisilla testeillä.

Olkalisäkkeen  alainen ahtaus ei välttämättä vaadi leikkaushoitoa. Perushoitona käytetään lepoa, fysioterapiaa ja joskus myös kortisoni-pistoksia. Hoito voidaan aloitetaa levolla ja oireita provosoivien aktiviteettien rajoituksilla. Tehokkaalla ja aktiivisella kuntoutuksella voidaan saada hyviäkin tuloksia pinneoireisiin. Myös faskia käsittleyä eli kalvohierontaa käytetään pinneoiretilan kipujen lievityksessä ja olkapään ryhdin korjaamisessa. Osa ahtausoireista voi siis johtua myös ryhtiongelmista; olkapäiden ja hartioiden etukumara ryhti voi aiheuttaa ahtausoireyhtymän. Fysioterapiassa ohjataan myös oikeaoppisia liikemalleja sekä havannoidaan liikekontrollihäiriöiden aiheuttamia  liikarasituksia. Esim. supraspinatus lihaksen eli lavanharjan yläpuolisen lihaksen aktivaatio häiriö voi päästää olkanivelen nousemaan liian ylös aiheuttaen hankausta. Hoidoissa apuna voidaan käyttää kipujen lievitykseen sähköhoitoja, akupunktiota, laseria ja eri valojen aallonpituuksia.